Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Arachis hypogaea. Arašídy neboli buráky si snadno vypěstujete i doma. Rostlinu vysaďte do květináče, případně do foliovníku. Do záhonu na plné slunce sázíme až od 2. poloviny května. Za pár týdnů rozkvetou květy, z nichž vyrazí stopka se semeníkem, který se zavrtá do země. Tomu pomůžeme, když stopky přihrneme zeminou jako brambory. Pod zemí se tvoří arašídové lusky. Ty sklízíme v září a říjnu, když na rostlině začnou žloutnout listy.
Arašídy nebo také burské oříšky jsou plody původem jihoamerické rostliny podzemnice olejné. Přestože se často zařazují mezi ořechy, jde ve skutečnosti o luštěninu.
Jistě si vybavíte nevyloupnutý burák ve slupce, tak tahle slupka je vlastně lusk podobně jako u fazolí či hrášku. V naturální podobě, tedy tepelně neopracované, také arašídy chutnají spíše jako fazole než oříšky. Typicky oříškovou chuť získávají až pražením.
Nejvíce arašídů se dnes vypěstuje v Asii, konkrétně v Číně a Indii, významným producentem jsou ale i Spojené státy či některé z afrických zemí, například Nigérie. Arašídy jsou subtropickou a tropickou plodinou a protože se pěstují na severní i jižní polokouli, sklízí se prakticky celoročně. V tropických oblastech mohou být dokonce až tři sklizně ročně.
V České republice se nejčastěji prodávají drobné argentinské arašídy Runner o velikosti 38/42. Na 1 unci připadá 38 až 42 kusů arašídů, jádra jsou tedy opravdu malá. Pražením se tato drobná jádra hodně vysuší a ztrácí chuť, přesto se v ČR běžně prodávají i na přímou konzumaci.
Pokud si chcete na arašídech více pochutnat, sáhněte raději po jádrech větších odrůd. I v ČR jsou k dostání jádra odrůdy Virginia, která jsou chuťově mnohem lepší, šťavnatější a vláčnější. V jedné unci jich najdete 21 až 25 a jde tedy o jádra velikostí srovnatelná třeba s mandlí.