Tvarohový mazanec

13. duben 2025 | 07.56 |
blog › 
Tvarohový mazanec

Velikonoce bez mazance si umí představit málokdo. Jenže, kdo ho někdy pekl sám, ví, že to není úplně snadná záležitost. Droždí, teplota, kynutí, čekání, a pak ještě nejistota, jestli bude nadýchaný nebo z něj bude tuhá placka. Letos to ale můžete zkusit úplně jinak – a hlavně mnohem jednodušeji. Místo klasického mazance sáhněte po tvarohovém. Nejenže s ním ušetříte spoustu času, ale navíc se vám nikdy nestane, že by nevyběhl nebo popraskal.

Základ tvarohového mazance tvoří měkký tvaroh, který v těstu plní hned několik rolí. Dodává mu vláčnost, díky které zůstane chléb dlouho měkký i bez másla, a zároveň pomáhá těstu držet tvar i bez zdlouhavého kynutí. Nepotřebujete droždí ani čekání, těsto zamícháte, vytvarujete a pečete – všechno v jednom tahu.

Do těsta můžete přidat klasické ingredience, které znáte z mazance: rozinky, nasekané mandle, trochu vanilky nebo citrónové kůry. Ale klidně si recept upravte podle svého. Díky tvarohu je těsto vlhčí než klasické kynuté, ale krásně drží pohromadě a má jemnou, příjemnou chuť.

"Pokud byste chtěli mazanec něčím vylepšit nebo zkrátka nemáte rádi rozinky, můžete je nahradit nasekanými sušenými meruňkami. Rovněž si mazanec můžete vylepšit zelenými pistáciemi místo mandlí," radí šéfcukrář Josef Maršálek.

Tvarohový mazanec se peče o něco kratší dobu než kynutý a už při pečení se po kuchyni line vůně, která slibuje útulné svátky. Po vychladnutí ho můžete posypat moučkovým cukrem, potřít máslem nebo jen tak nakrájet ke kávě. A co je nejlepší? I druhý a třetí den chutná skvěle, aniž by ztvrdnul.

Letos tedy klidně vyměňte starou tradici za novější přístup. Tvarohový mazanec je spolehlivý, rychlý a přitom chutná tak, jak má – po vanilce, jarním slunci a domově. Ušetříte si starosti s kynutím, místo čekání budete mít hotovo raz dva, a přesto na svátečním stole nebude nic chybět.

Velikonoční tvarohový mazanec - vláčný a nadýchaný - vařilamyšička.cz

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář