19. duben 2025 | 07.30 |
Chcete si článek přečíst?
Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Jak vypnout blokování reklamy?
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Kynutý mazanec namazaný poctivou vrstvou čerstvého másla a někdy i marmelády je doteď v mnohých rodinách tradiční velikonoční snídaní. Jak na to, aby se mazanec opravdu povedl?
- Všechny ingredience včas vyjměte z lednice, aby měly před přípravou těsta stejnou pokojovou teplotu. Mouku vždy prosejte, mazanec díky tomu bude nadýchanější.
- Nebojte se těsto osolit: na půl kila mouky nestačí malá špetka soli, s klidem přidejte alespoň čtvrt lžičky. Do těsta na mazanec smíchejte také nastrouhanou citronovou kůru, provoní ho a dodá mu svěžest.
- Těsto pořádně prohněťte, až se bude odlepovat od stěn mísy. Nechte ho vykynout a poté ho na vále dobře propracujte a vytvořte jednotlivé bochánky. Před pečením je nechte na plechu pod utěrkou znovu kynout asi 20 minut.
- Po vykynutí je důkladně potřete rozšlehaným vejcem a až poté nařízněte do křížku a posypejte mandlemi. Mazanec také můžete nastřihnout nůžkami.
- Prvních 10 minut pečte na 190-200 °C, poté teplotu stáhněte na 160 °C a dopečte dozlatova podle velikosti bochánků.
- Pečivo z kynutého těsta je nejlepší úplně čerstvé. Těsto na mazance můžete zadělat večer před pečením a nechat ho kynout pomalu přes noc v lednici.

Zpět na hlavní stranu blogu