Kynutý mazanec

19. duben 2025 | 07.30 |
blog › 
Kynutý mazanec

Kynutý mazanec namazaný poctivou vrstvou čerstvého másla a někdy i marmelády je doteď v mnohých rodinách tradiční velikonoční snídaníJak na to, aby se mazanec opravdu povedl?

  • Všechny ingredience včas vyjměte z lednice, aby měly před přípravou těsta stejnou pokojovou teplotu. Mouku vždy prosejte, mazanec díky tomu bude nadýchanější.
  • Nebojte se těsto osolit: na půl kila mouky nestačí malá špetka soli, s klidem přidejte alespoň čtvrt lžičky. Do těsta na mazanec smíchejte také nastrouhanou citronovou kůru, provoní ho a dodá mu svěžest.
  • Těsto pořádně prohněťte, až se bude odlepovat od stěn mísy. Nechte ho vykynout a poté ho na vále dobře propracujte a vytvořte jednotlivé bochánky. Před pečením je nechte na plechu pod utěrkou znovu kynout asi 20 minut.
  • Po vykynutí je důkladně potřete rozšlehaným vejcem a až poté nařízněte do křížku a posypejte mandlemi. Mazanec také můžete nastřihnout nůžkami.
  • Prvních 10 minut pečte na 190-200 °C, poté teplotu stáhněte na 160 °C a dopečte dozlatova podle velikosti bochánků.
  • Pečivo z kynutého těsta je nejlepší úplně čerstvé. Těsto na mazance můžete zadělat večer před pečením a nechat ho kynout pomalu přes noc v lednici.
  • Velikonoční mazanec – tradiční český recept s vůní citronu a rumu

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář