Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Vypadá jako hruška, ale není to hruška. Chutná jako zelenina, ale je to ovoce. Co to je? Ano, avokádo... A vy si tuto superpotravinu můžete vypěstovat i doma.
Avokádo pochází ze Střední Ameriky, kde se pěstuje už tisíce let. Do širého světa ho rozšířili Španělé a současně jsou největšími jedlíky avokáda Američané, kteří ho baští po kilech. A popravdě, dělají dobře. Plody avokáda jsou zdrojem asi 20 důležitých vitaminů a minerálů, z nich je dobré zmínit alespoň vitaminy A, B, E, K, G, draslík a železo. Vzhledem k tomu, že jde o ovoce s velkým podílem zdravých tuků a vlákniny, stačí vám menší "avokádový nášup" a máte plný žaludek.
A nejen to!
Podle zastánců přírodní medicíny má avokádo velký vliv i na vaše zdraví. Živiny, které obsahuje, mají blahodárný vliv na vaše srdce a ledviny. Navíc snižují celkovou hladinu "špatného" cholesterolu, čímž tlumí i riziko infarktu. Pravidelným pojídáním avokáda dodáte tělu vitaminy E a K, které tlumí záněty v těle. To vám nejen posílí imunitu, ale také zmírní nepříjemné projevy artrózy (zejména kolene či kyčelního kloubu). A aby toho nebylo málo, avokádo má také vliv na vaši pokožku. Je o něm známé, že podporuje hojení ran. Proto pokud jste po náročné operaci nebo si chcete omladit pleť, nezapomeňte si čas od času udělat avokádový sendvič nebo mexickou specialitku Quacamole.
Protože je avokádo tropický plod, většinou se sežene v obchodech. Jeho kvalita je různá, proto většina odborníků doporučuje vybírat taková avokáda, která mají tmavě zelenou barvu, jsou pevná a pružná. Pokud je dužina tvrdá jako kámen, plod je nezralý. Je-li naopak měkká jako máslo, může jít o kus přezrálý, který pomalu ztrácí svůj výživový potenciál. "Obecně se doporučuje kupovat avokáda se stopkou, která je hlavním ukazatelem čerstvosti. Zkuste ji odloupnout... Pokud to jde lehce, plod je zralý a určený ke konzumaci. V opačném případě jde o kousek, který potřebuje ještě čas... Objevili jste pod stopkou hnědou slupku? Pak si můžete být jisti, že plod už je ve své konečné fázi a zřejmě v něm bují už nějaká ta plíseň. Takže pozor na to," radí odborník.
Pokud nechcete riskovat často spornou kvalitu kupovaných plodů, můžete si avokádo vypěstovat sami. Jak na to: Vyberte si odrůdu avokáda, které chcete pěstovat. Vhodná je například Hass, která má chutné plody a je celkově odolná. Z plodu vyjměte pecku, napíchejte do ní po obvodu tři párátka ve směru od středu ke špičce. Takto připravenou pecku položte na sklenici s vodou, ale pozor – špičkou nahoru!
"Pokud se rozhodnete vysadit avokádo do květináče, zvolte nádobu s otvory pro odvodnění. Místo substrátu zvolte půdu, která zajišťuje dobrou drenáž. Vhodná je směs s trochou perlitu nebo písku," říká expert s tím, že avokádo nesnáší přemokření, proto je důležité, aby půda co nejrychleji odvodňovala. Aby vám avokádo dobře rostlo, nezapomeňte ho důkladně hnojit, vhodné je třeba organické hnojivo Frassio, které obsahuje chitin a další prospěšné látky. Ty jsou důležité hlavně pro růst rostliny a zdraví půdy. V sezóně se doporučuje používat hnojivo každých 4 – 6 týdnů. Podobný postup zvolte i v případě, že chcete avokádo zasadit na zahradu.
Zálivka je alfou a omegou růstu avokáda. Proto se snažte rostlinku zavlažovat pravidelně a nikdy ji nepřemokřujte! Proto raději, než rostlinku zalijete, zkontrolujte, jestli je horní vrstva hlíny suchá na omak. Pokud ano, neváhejte s vodní nadílkou... V létě, kdy je parno, bude nejspíš častější... Pokud se o avokádo budete dobře starat, s první úrodou plodů počítejte za 3 – 4 roky. Nicméně požitek z vlastní sklizně žádný kupovaný kousek nenahradí. Tak vydržte, buďte trpěliví a pěstujte si své avokádo. Stojí to za to!