Maliny pochází původem z Evropy, konkrétně ze starověkého Řecka, kde byly (jak plod, tak list) dobře známy a ceněny. Odtud se rozšířily do celého světa, kde se i ve středověku používaly jako lék proti stárnutí pleti.
Mezi ovocem byste jen těžko hledali větší zdroj antioxidantů – konkurovat jim můžou snad jen borůvky. Kyselina ellagová a kvercetin jsou antioxidanty v malinách nejvíce zastoupené – mají například sílu bojovat proti rakovinovému bujení. Dále ale obsahují i betakaroten, lutein nebo zeaxantin. Tyto antioxidanty pomáhají při eliminaci volných radikálů, které se zvyšují především špatným životním stylem.
Maliny jsou také skvělým zdrojem vlákniny, která pomáhá nejen při hubnutí, protože vyvolává pocit sytosti a snižuje chutě na sladké, ale hlavně u diabetiků snižuje rychlost vstřebávání sacharidů z potravy, čímž zabraňuje kolísavým hladinám glykémie.
Energetická hodnota na 100 g:
V první řadě maliny stimulují metabolismus – z hlediska složení nebo nízké kalorické hodnoty je doporučují výživoví poradci po celém světě. Zařazení malin do jídelníčku se také doporučuje lidem, které trápí močový měchýř a ledviny, jsou totiž močopudné. K tomu všemu čistí krev a díky obsahu tříslovin i střeva.
Velké množství vitamínu C, které maliny obsahují, je důležité při tvorbě kolagenu (ten napomáhá proti předčasnému stárnutí), chrání kůži před slunečním zářením a stimuluje naši imunitu. Dále dokáže pomoci:
Cukr a diabetes
Maliny jsou pro diabetiky vhodné hned z několika důvodů. V první řadě nemají téměř žádné kalorie a jejich glykemický index je kolem 40. Jsou vhodné do diabetické diety a zároveň mají schopnost mírně regulovat hladinu cukru v krvi.