Švestková povidla

8. září 2025 | 07.56 |
blog › 
Švestková povidla

Recept na domácí povidla ze švestek krok za krokem – rady, suroviny, skladování

Jak připravit pečená švestková povidla

Na přípravu skvělých povidel budete potřebovat: 2 kg švestek, 500 g cukru krupice, 2 lžíce octa, 1/2 lžičky mleté skořice, 4 lžíce rumu + rum do skleniček a 3 roztlučené hřebíčky. 

Jak na to?

  1. Švestky opláchněte, vypeckujte a dejte do hlubšího pekáče.
  2. Pokapejte je octem, vše promíchejte a dejte péct na 20–25 minut do trouby předehřáté na 200–250 °C. Během pečení nemíchejte. 
  3. Poté na švestky nasypte rovnoměrně 250 g cukru a znovu dejte péct na 15 minut. Pak přisypte zbylý cukr a na dalších 15 minut dejte péct. Pokud by se vám zdálo, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, dobu pečení prodlužte o 10–15 minut.
  4. Po upečení přidejte rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Švestky opatrně přesuňte do hrnce, zamíchejte a ponorným mixérem rozmixujte do požadované konzistence.
  5. Pokud jsou povidla příliš řídká, vraťte je do pekáče a ještě pečte v troubě, až zhoustnou. 
  6. Horká povidla naplňte do čistých sklenic a navrch přidejte malou lžičku rumu kvůli konzervaci.
  7. Okraje důkladně otřete, sklenice uzavřete víčky a otočte je dnem vzhůru. Po otočení je přikryjte dekou nebo ručníkem, aby byla povidla déle v teple a skleničky chladly postupně.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář