Chcete si článek přečíst?
Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Jak vypnout blokování reklamy?
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4

Přemýšlíte, kde si užije na svatomartinských oslavách celá rodina? Přivítat sv. Martina můžete v 8. listopadu v Národním hřebčíně Slatiňany, a to ve 13:00. Od hřebčína povede průvod zámeckým parkem ke kostelu sv. Martina, kde pan farář přiblíží legendu o tomto světci. O víkendu můžete také navštívit slatiňanský zámek (zimní expozice), a to v čase od 10:00 do 15:00 hodin. Vítat svatého Martina coby patrona města budou také v Blansku, a to v neděli 9. listopadu. Chystají se koncerty, světýlkový průvod a průvod v historických kostýmech v čele se svatým Martinem na bílém koni i košt vín, místní restaurace samozřejmě nachystaly speciální menu. V zámeckém parku se bude konat jarmark s ukázkou řemesel, sokolnictví a bohatým programem.
Recept na tradiční svatomartinskou husu
Ingredience: 1 husa asi 4–5 kg (nejlépe na druhém peří, aby měla pěkná prsíčka), sůl (asi dvě lžičky, záleží na velikosti), kmín (asi jednu lžičku, lze i více).
Postup: Omytou a osušenou husu důkladně osolíme zvenku i zevnitř. Osolenou husu posypeme kmínem a položíme do připraveného pekáče hřbetem dolů (můžeme trochu podlít). Přikryjeme a dáme péct do trouby. Teplotu v troubě nastavíme asi na 110–120 °C. Při této teplotě se husa peče kolem 5 hodin. Ke konci pečení sejmeme víko pekáče a zjistíme barvu kůže a křupavost. Pokud chceme zlatavější barvu, můžeme na posledních10 minut sejmout víko pekáče, polít husu výpekem a dopéci při 180 °C.
Vyškvaření sádla: Pokud je husa na druhém peří, tak bude mít v břišní dutině po stranách bochánky kvalitního sádla. Toto sádlo vyjmeme a následně "vyškvaříme" odděleně. Husí sádlo pokrájíme na menší kousky a dáme do kastrůlku na sporák. Sádlo se musí rozpouštět, nesmí se přepalovat. Sádlo je hotové, když v kastrůlku zůstanou pouze malé škvarečky. Vyškvařené sádlo slijeme do sklenice a dáme do chladu. Je výborné na topinky. Ze škvarečků je možné vytvořit pomazánku. Stačí rozmixovat a přidat špetku soli a trochu česneku.
Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktuality/trinact-vyletu-za-svatym-martinem-vinem-a-pecenym
Zpět na hlavní stranu blogu