Zapečené lilky s kuskusem, zeleninou a sýrem feta

24. říjen 2025 | 08.37 |
blog › 
Zapečené lilky s kuskusem, zeleninou a sýrem feta

Zapečené lilky s kuskusem, zeleninou a sýrem feta – lehký a chutný letní pokrm

Lilek je oblíbená středomořská zelenina, kterou jsme již dávno přijali za vlastní. Má jemnou neutrální chuť a strukturu podobnou houbám, dužina je masitá a dobře přijímá další chutě, proto se často využívá ve vegetariánských pokrmech.

Lilek můžete smažit, dusit, péct, ale vždy je potřeba ho tepelně upravit, za syrova je nepoživatelný. Často se používá do kořeněných curry, je dobrý i zprudka orestovaný, a pokud ho naložíte do olejové marinády a poté ugrilujete, získáte výbornou přílohu k masu nebo skvělé bezmasé jídlo:)

Z pečeného lilku se připravují báječné pomazánky, často se kombinují s výrazným česnekem a voňavým kořením. Bez liku se neobejde ani tradiční musaka, ať už zvolíte řeckou nebo bulharskou variaci.

Pokud se snažíte omezit maso, bude lilek pro vás ta správná zelenina, s kterou si můžete v kuchyni pohrát. Uvidíte, že si na něm pochutnáte, je totiž jako houba - přijímá chutě, kterému dáte...

Suroviny

Postup přípravy:

  1. Kuskus zalijte 300 ml vroucí osolené vody smíchané se 3 lžícemi olivového oleje. Přikryjte poklicí a nechte 10 minut nabobtnat.
  2. Lilky rozpulte a vydlabejte vnitřek. Vydlabanou dužinu nakrájejte na kostičky. Zeleninu očistěte a nakrájejte ji na stejně velké kousky jako lilek. Česnek oloupejte.
  3. Na 8 lžících olivového oleje za stálého míchání restujte zeleninu 5 minut, poté přidejte prolisovaný česnek, sůl a pepř. Ochuťte tymiánem a naplňte vydlabané lilky.
  4. Fetu nakrájejte na kostičky, nasypte ji na lilky, dejte je do pekáčku a společně zapékejte při 200 °C asi 10 minut. Hotové dozdobte tymiánem a podávejte.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář