Goji - kustovnice čínská

14. březen 2017 | 19.32 |

Goji - kustovnice čínská O Goji toho bylo napsáno již mnoho. Víme, že se řadí mezi superpotraviny a přezdívá se jí elixír mládí.

Čínská medicína je využívá už tisíce let. U nás se staly plody kustovnice čínské, Goji, hitem v posledních letech. Začali jsme objevovat jejich super účinky na lidské zdraví. Příroda koncentrovala desítky prospěšných látek do bobulek tohoto čínského keře, který miluje vysokou nadmořskou výšku, slunce a sucho.

Léčivé účinky kustovnice

Goji má vysoce léčivé účinky, které již před několika staletími využívali léčitelé v Číně. Plody obsahují silné antioxidanty, které umějí neutralizovat volné radikály, pomáhají zabraňovat poškození buněk a následnému stárnutí organismu. Z nutričního hlediska je kustovnice čínská nejhodnotnějším ovocem vůbec. Je také účinná proti kašli, pomáhá při bolestech kloubů, při cukrovce a podporuje tvorbu bílých a červených krvinek.

Jak zařadit kustovnici do jídelníčku a kolik jí můžete sníst

Z kustovnice čínské se dá využít téměř vše. Listy se dávají do salátu, z mladých výhonků se vaří čaj a mladá rostlina se využívá jako kuchyňská bylina. Nejčastěji se ale setkáte přímo s plody. Goji berry je lepší si dát k snídani. Před spaním ji odborníci nedoporučují konzumovat, protože vás může pěkně probrat. Přesné dávkování kustovnice nebylo vědecky stanoveno, nicméně kvůli vysokému obsahu prospěšných látek v plodech se doporučuje konzumovat ji s mírou.

Kustovnice čínská, zvaná též goji či Goji Berry, má vysoký podíl látek prospěšných tělu. Je v ní 50krát více vitamínu C než v pomeranči a je nejbohatším zdrojem beta-karotenu, o čemž ostatně svědčí krásná sytě oranžová barva plodů. V goji je také 18 druhů aminokyselin a spousta stopových prvků jako zinek, železo, měď, germanium, selen, vápník a fosfor.

Plody kustovnice jsou 1-2 cm dlouhé, mají sladší chuť a podobají se svým vzhledem šípkům. Po usušení vypadají trochu jako hrozinky. Zařaďte ji do svého jídelníčku a vyzkoušejte její blahodárné účinky.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře