Puerh- černý čaj

18. březen 2017 | 10.27 |

Puer Superior - čaj tmavý

Něco málo o pchu-eru (pu-erhu, pueru)

Ať již česky Pu-erh (puerh), či v českém přepisu z čínštiny pchu-er čcha, čínskou hláskovou abecedou (pchin-jinem) Pǔ​'ěr chá, nebo čínskými znaky 普洱茶, jde o název čínského čaje pěstovaného především v jihozápadní provincii číny - Jün-nan (Junnan, Jiin-nan).

V této oblasti se nacházi šest čajových hor, kde byly původně vysazeny a kultivovány první Jün-nanské čajovníky. Tím zásadním obdobím zřejmě byla doba tzv. Tří království (220-280), kdy jeden z prvních ministrů státu Šu, jménem Ču-ke Liang, cestoval křížem krážem po dnešní provincii Jün-nan a při této příležitosti prý na několika místech nechal vysadit čajové sazenice. Píše se tak v kronice okresního města Pchu-er. Název čaje Pchu-er je pak odvozen právě od názvu tohoto města, kam se čajové lístky svážely z okolních hor a kde se tento čaj tradičně a jistě zpracovával již v době dynastie Tchang (618-907).

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře