Bulgur

27. březen 2017 | 09.23 |

BulgurBulgurBulgur - rychlá a výborná příloha

Máte rádi rýži? Pak uvidíte, že bulgur budete milovat! Už jste jej ochutnali?

Bulgur je potravina pocházející z Orientu. Dalo by se říci, že se jedná o potravinu podobnou kuskusu. Bulgur má však oproti kuskusu větší zrníčka, jelikož se vyrábí z nalámaných pšeničných zrn, zatímco kuskus je z pšeničné krupice. Na našich pultech je k mání již nějaký ten pátek, ovšem kdo neví o co se jedná, raději sáhne po dnes už známějším kuskusu, a tak bulgur bohužel zůstává opomíjen. 

Je chutnější než kuskus, výživnější než rýže, připravuje se rychleji než kroupy a má široké možnosti použití. Má výraznou obilnou vůni a příjemnou oříškovu příchuť.

Bulgur se získává z tvrdých odrůd pšenice, kdy se její zrna namáčí, uvaří a po vysušení podrtí na menší kousky. Namáčení a vařením dochází ke vzniku enzymů a částečné přeměně škrobů na jednoduché cukry. Díky tomu je také příprava bulguru velice snadná – nemusí se vařit, stačí jej zalít horkou vodou, zabalit do utěrky a nechat zhruba dvacet minut dojít.

Obsah vitamínu A, fosforu, železa a hořčík a minimum tuku pasuje bulgur na jasného kandidáta zdravé výživy. Díky zastoupení vlákniny podporuje činnost střev a působí také blahodárně na nervovou soustavu.

V obchodech můžete narazit na více druhů bulguru – pšeničný, pšeničný celozrnný, špaldový, (pšeničný) jemný, (pšeničný) hrubý. Jemnější světlejší bulgur je připraven rychleji, příprava celozrnného bulguru trvá o pár minut déle, za to obsahuje více prospěšné vlákniny. Řiďte se tedy údaji na výrobku, popřípadě si vyzkoušejte, který druh přípravy vám vyhovuje a chutná nejvíce

Příprava:

Dle druhu bulguru se mohou údaje na obalu o způsobu přípravy mírně lišit. Bulgur se zalívá 2,5 – 3 násobkem vody, pro lepší chuť je možno dodat špetku soli, sypkého zeleninového bujonu, sojové omáčky či jiného vámi oblíbeného koření. Dále záleží na vašem čase a chutích. Bulgur můžete připravit 3 způsoby::

a) VAŘENÍM: Bulgur vařte cca 10-15 minut. Bulgur můžete také povařit jen 5 minut a dále nechat dojít pod pokličkou.

b) ZALITÍM: Bulgur zalijte horkou vodou, nádobu přikryjte pokličkou a zabalte do utěrky, abyste zabránili úniku tepla, a nechte dojít cca 25-30 minut.

c)BOBTNÁNÍM: Bulgur zalijte studenou vodou a nechejte asi hodinu nabobtnat. Jendá se o nejšetrnější způsob přípravy, kdy jsou uchovány všechny vitamíny a minerální látky.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

RE: Bulgur wien n 27. 03. 2017 - 09:36
RE: Bulgur tipynakazdyden 27. 03. 2017 - 11:39
RE: Bulgur lenča 27. 03. 2017 - 22:29
RE: Bulgur tipynakazdyden 28. 03. 2017 - 12:00