Pepino plné vitamínu C

31. březen 2017 | 08.12 |

PEPINOPepino - exotické ovoce plné vitamínu C

U nás si pepino teprve své fanoušky hledá, a to jak mezi milovníky ovoce a zeleniny, tak mezi pěstiteli pozoruhodných exotických rostlin. V oblasti jeho původní domoviny, což je s největší pravděpodobností Peru a Kolumbie, je jako lahodná potravina známé už dlouhá staletí. Do jeho současné podoby a chuti ho pak vyšlechtili pěstitelé na Novém Zélandu.

Proč pepino uvítat v našem jídelníčku? Chutné melounky, o průměru asi 10 centimetrů jsou jednoznačně jeho zpestřením. Navíc jsou zdrojem poměrně velkého množství vitamínu C. Ve 100 gramech plodu je ho až 60 miligramů. Navíc zlatohnědá barva jeho slupky s modro fialovou kresbou je také ozdobou každé tabule.

Pepino je vhodné i pro strávníky, kteří si rádi dají něco sladkého, ale zároveň si hlídají příjem energie. Energetická hodnota 50 gramů pepina je jen 73,95 kJ. V tomto množství je 2,9 gramu sacharidů, dva gramy vlákniny a 0,4 gramu bílkovin.

Jak pepino chutná? Odpověď na tuto otázku je v případě pepina nejlepší získat vlastní zkušeností. Názory na to, jak vlastně toto exotické ovoce chutná, se různí. Někomu šťavnatá, jemně nasládlá dužnina zelenobílé až oranžové barvy připomíná směs hrušky a banánu, jinému cukrové melouny nebo melouny cantaloupe.

Charakteristika:

Plod je velký asi 10 cm, ve zralosti krémově žluté barvy s podélnými fialovými pruhy – žíháním. Barva, chuť a vůně je podobná medovým melounům či melounům cantaloupe. Zelenobílá až žlutooranžová dužina je šťavnatá a jemně nasládlá, s malými tvrdými semínky v dutině uprostřed plodu. Tvar plodu může být od kulatého po oválný či srdčitý, v závislosti na původu ovoce.

Plody jsou velmi citlivé na otlaky, při pokojové teplotě však mohou nepoškozené plody vydržet i několik týdnů.

Využití:

Konzumuje se většinou syrové, podobně jako meloun. Nejlepší je vychlazené. Pepino je vynikající také v ovocných i zeleninových salátech a v pečených i nepečených dezertech. Před tepelnou úpravou je třeba dužinu nakrájet a po několika minutách osušit.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře