Moruše

2. duben 2017 | 08.45 |

MorušeMoruše

 Morušovník černý, bílý, červený, obr mezi ovocnými stromy

Tajemství hedvábných housenek

Bourec MorušovýStrom je proslulý také tím, že se bez něj neobejde výroba hedvábí. Listy bílého morušovníku totiž tvoří výhradní stravu housenek bource morušového. Housenky se zakuklí do bílých kokonů, které jsou tvořeny jemným a pevným vláknem. Kokony se sbírají a vaří a po dalším zpracování se ze suroviny tkají velmi jemné a pevné látky.

Výroba čínského hedvábí byla po staletí přísně střeženým tajemstvím. Legenda praví, že je však nakonec odhalil jistý mnich, který pak housenky bource morušového propašoval ve své bambusové holi za hranice Číny a umožnil tak výrobu ceněného textilu i v Evropě a v dalších částech světa.

Na našem území se moruše, pocházející původně z Asie, pěstují už po staletí a na Moravě najdeme exempláře staré i dvě stě let. Morušovníky jsou teplomilné stromy, které zdomácněly v nížinných polohách. Z čeledi morušníkovitých lze u nás pěstovat morušovník černý (Morus nigra), morušovník bílý (Morus alba) a morušovník červený (Morus rubra). Jsou to velice statné stromy, plodící, bílé, purpurové, nebo tmavě fialové plodenství − peckovičky.  Chutnají nasládle až sladkokysele, jsou zdravé a osvěžující.

Morušovník bílý dal jméno bourci morušovému, z jehož zámotků se ve staré Číně naučili tkát jemňounké a čarokrásné látky. Ale to není vše. Morušovníky také dávají chutné plody. Jsou to impozantní obři mezi stromy.

Bílý, černý či červený?

Morušovník bílý je z morušovníků nejvyšší, dorůstá až 18 m. Vytváří kolem 10 m širokou, kulatou korunu. Jeho plodenství jsou velká až 2,5 cm mají bílou až jemně narůžovělou barvu a chutnají nasládle a spíše mdle. Dozrávají v červenci a srpnu. Tomuto stromu vyhovuje spíše sušší stanoviště, nevadí mu větrná poloha. Je mrazuvzdorný až do –35°C.

Morušovník černý  dorůstá do výše 10 m a má hustou, rozložitou a ža 15 m širokou korunu. Jeho tmavozelené listy jsou až 20 cm dlouhé. Tmavě fialové až černé, 2,5 cm dlouhé hroznovité plodenství je podobné ostružinám. Dozrává v srpnu a září, chutná příjemně sladkokysele. Stromy nejsou náročné na půdu. Rostou pomaleji, než ostatní druhy moruší. Jsou mrazuvzdorné až do –30°.

Morušovník červený je narozdíl od bílého a černého dvoudomý, proto je nutné pěstovat samčí i samičí strom. Vzrůst je podobný jako u morušovníku černého. Jeho až 3cm dlouhé plodenství má tmavě purpurovou barvu a chutná sladce. Dozrává v červenci a srpnu.

Moruše patřily do mého dětsvví, kdy jsem si užívala léto u babičky na Jižní Moravě pod Pálavou. Když jsme před léty zakládali vlastní zahradu, chtěla jsem si splnit sen a zasadit si vlastní strom bílé moruše a keř černé. Strom i keř jsou v létě skutečně úžasně dekorativní díky krásným větším leským listům a rychlým růstem do výšky. Strom moruše i keř, pravidelně v srpnu zkracujeme a přesto opět v létě nejen zdobí, ale dokáže i krásně chránit soukromí před zraky sousedů. Moruše u nás na Pardubicku plodí jen ojediněle. Nám se plody bílé moruše objevily téměř po pěti letech.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře