Med

4. duben 2017 | 12.13 |

Včelí med

Včelí med je nejpřirozenější sladidlo, které lidstvo využívá tisíce let. Má i mnohé léčivé účinky.

Alternativní medicína si medu velmi cení a používá ho k léčbě zažívacích problémů, snížení bolestivosti peptických vředů, regeneraci jaterní tkáně, posílení srdce a také coby přirozené projímadlo.

  Med se základním rozdělením dělí na med lesní a med květový. Med květový je produktem včel medonosných chovaných v úlech, které sbírají pyl a nektar z květů. Zpravidla bývá světlé barvy, příchuť medu pak udává, kde včelař své úly postaví. Pokud například umístí úly k tymiánovému poli, včelky vyprodukují med tymiánový a podobně.  V našich krajích se tak často setkáváme s květinovým medem slunečnicovým a řepkovým. Med lesní bude pravděpodobně tmavší barvy je produktem stejnokřídlého hmyzu, který konzumuje mízu ze stromů a rostlin v především v lese. Med květový bývá řádově o malinko dražší, ale také jsou mu přisuzováno více léčebných účinků.

Včelí med obsahuje:

  • dextríny
  • oligosacharidy, což jsou cukry, skládající se z více než dvou až deseti jednoduchých cukrů
  • vodu
  • bílkoviny, kterých je v medu 0,1 - 0,5 %. Jejich obsah je různý podle původu medu.
  • enzymy
  • inhibin
  • vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P
  • vonné látky
  • barviva - karoten, flavony
  • pylová zrnka
  • různé minerální látky: vápník, fosfor, draslík, sodík, chlór, síra, hořčík, železo, křemík, mangan aj.
  • včelí mateří kašičku
  • volné organické kyseliny
  • aminokyseliny

    U nás se med považuje více za lék - přírodní drogu. Ve správné výživě by se však měl ve větší míře uplatňovat i jako potravina, a to nejen v nemocnicích, ale i v jídelnách a v domácnostech.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře