Pampeliška

7. duben 2017 | 08.08 |

Pampeliška Název pro tuto žlutou rostlinu vznikl nejspíš z arabštiny. Tam to znamená "hořká a léčivá".

LÉČITELSTVĺ:

Kořen pampelišky obsahuje hořčiny lactopicrin, taraxacin a taraxasterin, tříslovinu, inulin (na podzim až 40%, ale na jaře jen okolo 2%), triterpeny taraxasterol a taraxerol, cholin, třísloviny, inosit, steroly, aminokyseliny, pryskyřice, silice, kaučuk (až 25%) fytoncidy a minerální látky (zejména měď, draslík a mangan), v mladých listech je obsaženo navíc značné množství vitaminu C a kyselina křemičitá, v květech jsou přítomny flavonoidy, karotenoidy, silice aj. Obsah inulínu je největší na podzim, obsah taraxacinu v červenci a září.
Sbírá se kořen (Radix taraxaci), někdy list (Folium taraxaci) nebo nať s kořenem (Radix taraxaci cum herba), velmi zřídka i květní úbory. Kořen se sbírá na jaře před rozkvětem (březen, duben), po omytí se rychle suší ve stínu nebo i na slunci, případně za umělého sušení při teplotách do 50 °C. Nedostatečně usušený kořen snadno plesniví, naopak suché kořeny bývají napadány červy nebo myšmi (proto skladovat v dobře uzavřených nádobách).
Droga povzbuzuje trávící orgány, působí mírně močopudně a žlučopudně a celkově je považována za posilňující prostředek s příznivým účinkem na metabolismus. Dle J.A.Zentricha příznivě ovlivňuje funkce jater, žaludku, slinivky, střev, ledvin i krvetvorných orgánů. Dále ji lze použít při léčbě močových kamenů, napomáhá při cukrovce (snižuje hladinu krevního cukru), při chronické únavě, při opuchlých lymfatických žlázách, při zvětšení sleziny, působí proti degeneraci kostí a chrupavek, pomáhá vyvolat menstruaci. Doporučuje se i při zánětu močových cest, žloutence, horečnatém střevním zánětu nebo zánětu žaludeční sliznice, při zácpě.
Užívá se obvykle ve formě odvaru, který se připravuje z jedné čajové lžičky kořenové drogy na 100 ml vody, vaří se asi 1 minutu, pije se 2x až 4x denně po 200 ml. Lze podávat i ve formě čerstvé šťávy z kořenů, podává se 4x denně po 1 až 2 čajových lžičkách. Zevně se někdy užívá proti nežidům či na hemeroidy.
V Antice byla šťáva z pampelišek užívána jako prostředek proti pihám a žlutým skvrnám na kůži, jejím mlékem se léčily záněty očí. Avicenna léčil čerstvou šťávou vodnatelnost a překrvení jater.

Pampeliška je v našich končinách považována za nepříjemný plevel. Tento plevel ale chyběl novým osadníkům, kteří opustili Evropu a odjeli za prací na Nový kontinent. Po žlutých zahradách plných pampelišek se jim v cizině stýskalo. Tak si tam časem pampelišku další generace prostě dovezly. Dnes je v Americe pampeliška stejně rozšířená, jako u nás.

Z pampelišky využijete každý kousek. Vyčistíte si jí hlavu, cévy i střeva. Od časného jara do pozdního podzimu se zahrádkáři rozčilují nad rostlinou, která je v našich zeměpisných šířkách nedoceněná.Čerstvé listy pampelišky jsou na jaře zásobárnou vitamínů, minerálů a stopových prvků. Z květů se vaří chutný a zdravý sirup a léčivý je i kořen, který můžete vykopat a použít opravdu kdykoliv.

Pozor! Pokud kojíte, pampelišce se vyhýbejte, jinak vám zhořkne mléko.

Připravte si pampeliškový salát:

Ještě jste neochutnali pampeliškový salát? Tak rychle najděte rostlinu, která ještě nekvetla, je chutnější. Francouzi si bez pikantně nahořklých listů nedovedou představit jarní kuchyni. Smíchejte dva díly pampeliškových listů se stejným dílem baby špenátu nebo kopřivy, jedním dílem naklíčené červené čočky a nasucho opečenými vlašskými ořechy. Posypte šesti nadrobno nasekanými ředkvičkami, zalijte bílým jogurtem, pokapejte citronem a posypte petrželkou nebo medvědím česnekem. Pampeliškové listy můžete sušit, ale nesmí zhnědnout.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře