Artyčok zeleninový

8. duben 2017 | 12.23 |

ArtyčokArtyčok zeleninový (latinsky Cynara scolymus) je bylina pocházející ze Středomoří, Kanárských ostrovů a Jižní Ameriky. Patří do čeledi hvězdicovitých. V současné době se pěstuje v celé Evropě jako zimní zelenina a v Severní Americe po celý rok. Zdužnatělá lůžka úborů a zákrovní listeny jsou oblíbenou lahůdkovou zeleninou

Artyčok se řadí mezi vytrvalé rostliny.  Je poměrně vysokou rostlinou, může dorůstat až 150 centimetrů výšky. Silná, mohutná lodyha nese velké, lichozpeřené zelené listy, které jsou z obou stran bělavé, na rubu navíc porostlé drobnými chloupky. Na vrcholu lodyhy vyrůstá jedlý úbor, poskládaný z jednotlivých šupin a je zakončený fialovou hlavičkou, která vzhledem připomíná bodlák.Artyčok

Tradičně byl Artyčok využíván pro svoji schopnost zvyšovat tvorbu žluči a vylučovat ji.Tuto vlastnost má totiž cynyrin-hořká sloučenina nacházející se v Artyčoku v nejvyšší koncentraci pak v listech. Vhodné je tedy užívání při nemocech žlučníku. Detoxikuje organismus a podporou činnosti jater přispívá k vylučování množství škodlivin močí. Močopudné a detoxikační vlastnosti mají vliv na léčbu dny u které dochází k usazování kyseliny močové v těle. Artyčok pomáhá chránit a posilovat játra. Snižuje obsah cholesterolu a krevního cukru. Je tedy vhodným doplňkovým léčivem pro diabetiky. Snižováním hladiny cholesterolu v krvi pomáhá Artyčok chránit naše srdce i celý kardiovaskulární systém. Artyčok je doporučován při léčbě poruch funkcí slinivky, jelikož podporuje produkci trávicích enzymů. Zlepšuje metabolismus, stimuluje vylučování trávicích šťáv a pomáhá při ztrátě chuti k jídlu. Známé jsoupozitivní účinky artyčoku na srdce a snížení krevního tlaku. Již z šestnáctého století je znám odvar z kořene artyčoku ve víně (doporučoval ho proslulý lékař Mattioli),účinně odstraňující tělní pach, především pak z podpaždí.

Květy se kuchyňsky upravují. Konzumují se syrové jako salát, připravuje se z nich polévka, dusí se, upravují jako květák nebo chřest, nakládají se, dělá se z nich nízkoalkoholický nápoj. Pro zimní upotřebení se mohou sklízet i celé stonky (ukládají se ve sklepě do vlhkého písku). Artyčoky obsahují enzym cynaráza, který slouží jako srážedlo při výrobě sýrů. V lidovém léčitelství se používá i kořen, a sice proti pocení, žloutence, vodnatelnosti, k očistě jater i ledvin a jako dezodorační prostředek. Květy se hodí i k řezu (do vázy).

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře