Borůvky

4. červen 2017 | 10.53 |

Borůvka       Plody borůvek právem zařazujeme mezi nejzdravější ovoce. Obsahují vi­taminy, minerální látky a barviva (antokyany), které mají mimořádně pří­znivý vliv na lidský organismus. Zvyšují obranyschopnost, podporují růst u dětí, výborně působí proti průjmům, slouží jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky, dny a revmatismu. Odstraňují únavu očí a zlepšují ost­rost zraku. Ulehčují průběh chorob způsobených stárnutím. Nejnovější výzkumy potvrdily významné protirakovinové účinky na lidský organis­mus a na kůži poškozenou při nadměrném opalování.Lidové léčitelství doporučuje každému zkonzumovat během léta alespoň 1,5 kg čerstvých plodů pro vyčištění organismu.

Plody lesních borůvek obsahují přes 7 % tříslovin, 20 až 30 % cukru, antokyanová barviva, myrtillin A a B, dále organické kyseliny, citrónovou, jab­lečnou, jantarovou, mléčnou, šťavelovou a pektin, vitaminy A, B a C a látky snižující obsah cukru v krvi.

Odvar z listů nebo sušených plodů pijeme jako náhražku pravého čaje. Obě drogy mají svíravý účinek působící proti průjmům, ale odvar z listů by se neměl užívat dlouhodobě. Pozor však na obsah hydrochinonu, který při dlouhodobém užívání větších množství (především při cukrovce), může vést k chronické otravě.

Mnohem hodnotnější a účinnější než listy jsou plody. Sušené se užívají proti průjmům buď přímo, nebo na­močené ve studené vodě. Šťáva z čerstvých borůvek byla i klinicky ově­řena jako vynikající prostředek k regeneraci sliznic při krčních onemoc­něních.

Stejně jako čerstvé borůvky působíi borůvky zmrazené. Je prokázáno příznivé působení borůvek i na žaludeční stěnu a další části zažívacího traktu, kde má význam především obsah pektinu, který omezuje nepříz­nivé působení nadměrného množství žaludečních šťáv. V dutině ústní má čerstvá borůvková šťáva, zředěná vodou, vynikající účinky jako kloktadlo. To je možné připravit i z borůvkového listí. Hrst vaříme asi 5 minut v půl litru vody a pak scedíme.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře