Meloun

6. červen 2017 | 07.46 |

 Název meloun pochází z řečtiny a znamená "velké jablko". I přes neznalost tohoto překladu v nás meloun evokuje, že je ovoce. A myslím, že při zamyšlení bychom meloun ovocem i shledali (už jen proto, že s ním jako s ovocem zacházíme), přesto tomu tak není. Meloun se řadí do plodové zeleniny do čeledi tykvovitých. Pro srovnání stejně jako okurky nebo tykve.

Vodní meloun patří u nás k nejznámějšímu a také nejoblíbenějšímu druhu. Vodní melouny pocházejí z Afriky a od cukrových melounů se liší tmavě zelenou či žíhanou lesklou slupkou a také jasně červenou barvou dužiny, (některé odrůdy mohou mít ale i dužinu světle žlutou i bílou) a s černými jadérky rozmístěnými v celé dužině – nejsou soustředěny uprostřed melounu jako u cukrových druhů.

Dužina je křehká, má svěží, nepříliš sladkou chuť a nepatrné aroma. Vzhledem k vysokému obsahu vody je podíl cukru, minerálních látek a vitaminů velmi malý.

Vliv melounů na zdraví

Nemyslete si, že melouny slouží jen k zahnání žízně, kdepak mimo tuto vlastnost melouny obsahují i cenné vitaminy a minerální látky. Z vitaminů stojí za zmínku vitamin C a betakaroten, (přeměňující se v těle na vitamin A), které slouží mimo jiné i jako antioxidanty a ničí škodlivé volné radikály v našem těle. Dále melouny obsahují z vitaminu vitamin B3, B6 a kyselinu listovou, které uvítá např. naše pleť, ale i mozek. Z minerálních látek melouny obsahují železo, mangan a jsou také bohaté na draslík.

Po melounech můžeme šáhnout, i když se snažíme očistit náš organismus a pro svůj močopudný účinek jsou zvláště přínosné při některých ledvinových poruchách či při potížích s močovým ústrojím.

                                                        meloun

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře