Granátové jablko

14. červen 2017 | 08.25 |

 Granátové jablko je nejen chutné ovoce, ale obsahuje vše nezbytné pro zdravý organismus - komplex minerálů a vitamínů. Granátové jablko je právem nazýváno "elixírem mládí". Granátové jablko je zdrojem vitaminu skupiny B ( B1, B3, B5, B6, B9, B12 ), C, E a K. Minerálů: měď, zinek, draslík, mangan, selen, sodík, fosfor, hořčík, ale i vápník a železo.

Plod

Řez plodem granátového jablka - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiAž 12 cm v průměru velký plod se zakulaceným šestiúhelníkovým tvarem. Pod tlustou, tvrdou slupkou je šest až dvanáct pouzder, v nichž se ve sladkém červeném, bílém či růžovém rosolovitém míšku nachází semena. Celkový počet semen v jednom plodu zpravidla přesahuje 600.

Granátová jablka obsahují cca 77 % vody, velké množství sodíku a cukrů. Z vitamínů jsou významně zastoupeny vitamín B a C, v menší míře pak i vitamín A. Energetická hodnota kolem 250 KJ tj. asi 60 Kcal. na sto gramů.

Slupka granátového jablka a vnitřní přepážky mají vysoký obsah hořkých látek, např. kyseliny taninové, které mají obstipační (stavěcí) účinek. Jedlé části granátových jablek působí projímavě.

Granátová jablka se celkem dobře skladují. A poměrně dlouho. Mají totiž silnou kožovitou slupku. I když slupka ztvrdne, zachová si jablko šťávu. Čím je slupka tenčí, tím je jablko sladčí.

Štáva z granátového jablka

 Od nepaměti, šťáva z granátového jablka ( latinsky:malum granatum, rusky: granatus ) byl považována za "krále vitamínů". Šťáva z granátového jablka se získává z granátových červených zrníček, které jsou pod slupkou. Štáva je zaslouženě považována za superpotravinu , adaptogen, elixír mládí a zdraví. Domovem granátového jablka je Azerbajdžán ( národní symbol ), kde granátové jablko patří na stůl v podobě šťávy i jako dochucovadla v teplé i studené kuchyni. Granátovník je menší strom, který má plod ( granátové jabko ) o velikosti 10-14cm. Již v Babylonu byl nápoj z tohoto subtropického ovoce používá k léčebným účelům. Ve III tisíciletí před naším letopočtem ji "Předek medicíny" Hippokrates podával při onemocnění trávicího traktu,

Kdy můžete pít šťávu z Granátového jablka

  • vhodné jako součást stravě těhotné ženy, protože má příznivý vliv na vývoj plodu
  • chudokrevnost
  • normalizuje krevní a žaludeční šťávy
  • čistí cévy
  • posiluje celkovou imunitu
  • prevence nádorů prsu a prostaty
  • neutralizuje volné radikály - antioxidant , v koncentraci antioxidantů překonává i červené víno
  • zvyšuje hladinu hemoglobinu v krvi
  • při léčbě vysokého krevního tlaku ( hypertenze )
  • dobré diuretikum
  • při bolestech v krku a zánětu dásní ( kloktat teplou šťávu )
  • pomáhá bojovat u mužů proti impotenci
  • anémie ( chudokrevnost )
  • stimuluje žaludek a podporuje chuť k jídlu
  • zvyšuje práh odolnosti, posiluje a omlazuje tělo
  • snižuje cholesterol
  • odstraňuje toxické látky z těla
  • vědecky prokázán pozitivní účinek proti stresu ( hlavně u managerů )
  • podporuje regeneraci buněk
  • v zimním období pomáhá kompenzovat nedostatek minerálů, vitamínů a antioxidantů
  • vnější aplikace na popáleniny a rány
  • podporuje srdeční sval
  • zdroj vitaminu B12
  • vyšší obsah vlákniny cca 30%
  • zabraňuje tvorbě zubního plaku
  • snižuje riziko mrtvice a infarktu
  • působí jako prevence proti rakovině
  • afrodiziakum





Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře