Fastfood a děti

4. březen 2017 | 19.28 |

Fastfood a  děti

 Fastfoody má v oblibě minimálně polovina obyvatel, nejvíce pak věková skupina do dvaceti let. Rychlá občerstvení navštěvují převážně studenti a svobodní lidé, s přibývajícím věkem konzumace rychlých hotových jídel ale klesá

Jak se má rodič postavit k fastfoodům? Z vyživovacího hlediska nelze najít mnoho výhod. Dítě při konzumaci takového typu jídla nemá z čeho získávat důležité látky a sní spoustu přebytečných tuků, cukru a soli. Nezdravé jídlo má vliv na získanou energii, snižuje schopnost soustředit se, což je pro děti školního věku velmi nevhodné.

Pokrmy s abnormálním kalorickým příjmem mohou být až návykové. Mnohé studie ukazují, že pravidelná konzumace rychlého jídla ovlivňuje volbu dětí při dalším stravování. Nemusí se při tom jednat jen o fastfood. Kromě hrozící obezity jsou děti náchylné k cukrovce a zvýšenému tlaku.

Čím nás vlastně fastfoody tak lákají?Jedním z největších kladů je rychlá obsluha a vědomí, že víme, co dostaneme a co můžeme očekávat. Někdy rozhoduje i cena.

Tipy a rady

Dobře zvolte místo, kam s dětmi půjdete a fastfood jim dopřávejte jen výjimečně. Místo hranolek objednejte salát bez majonézy. Pokud má dítě zvýšenou hladinu cholesterolu, zařadťe do jídelníčku čerstvé ryby, dvakrát týdně semínka a ořechy.

V současné době vznikají rychlá bistra moderního typu s čerstvými a zdravými surovinami. Příkladem jsou polévkárny, sendvičárny či moderní bistra s domácími Burgery. Stačí si jen vybrat. Tak zdravou dobrou chuť!

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře