Luštěniny kvalitní zdroj bílkovin

6. březen 2017 | 07.55 |

Luštěniny – zdroj kvalitních bílkovin

Luštěniny patří mezi tradiční potraviny, ale přesto je do našeho jídelníčku nezařazujeme tak často, jak by si zasloužily. Patří mezi ně čočka, fazole, hrách, cizrna nebo sója

Dříve se nejčastěji připravovaly ve formě kaší, polévek, pyré, nebo ve směsích s jinými potravinami, např. bramborami, obilovinami, nebo s dalšími luštěninami. Jsou výborné pro přípravu studených salátů, pomazánek... můžeme je přidat do karbanátků a zapékaných pokrmů. Nabídka luštěnin v prodejnách zdravé výživy i v potravinových řetězcích je bohatá a je z čeho vybírat.

Cizrna...zvaná též hrách římský, je luštěnina s jemně oříškovou chutí. Obsahuje o mnoho více železa než jiné druhy luštěnin. Je bohatá na vápník, hořčík, draslík a mangan. Má vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny. Rozmixovaná je vhodná pro přípravu pomazánek, zeleninových směsí, polévek i jako příloha k pokrmům. Nejznámější pomazánkou z cizrny je humus – pyré s česnekem, sezamovým krémem a citrónovou šťávou.

Čočka červená loupaná půlená... je velmi vyhledávanou a oblíbenou luštěninou, to proto, že se před přípravou nemusí namáčet. Nemá slupku, a tak se rychle uvaří. Pro svoji dobrou stravitelnost je vhodná pro děti. Po oloupání hnědočervené slupky má červené zabarvení. Během vaření se barva změní na tmavě žlutou.

Čočka zelená tmavá drobnozrnná... je druh čočky, který patří mezi nejchutnější a nejzdravější druhy, především pro svoji lahodně oříškovou a pepřovou chuť. Překvapí svojí nekonečnou variabilitou. Před vařením se nemusí namáčet a po uvaření si stále udržuje tvar. Proto je vhodná jako příloha do salátů, vhodná je i na klíčení a má nízký glykemický index. Bohatá je též na bílkoviny.

Čočka žlutá loupaná půlená... je lehce stravitelná, vhodná do kaší a polévek. Žlutá čočka se před vařením nemusí namáčet, ale musíme dávat pozor, velmi rychle se rozvaří! Je ideální surovinou pro rychlé vaření, stačí 12 minut povařit. Má moučnou strukturu a jemnou chuť. Používá se při vaření indické kuchyně na husté čočko–zeleninové kari.

Fazole adzuki... jsou nazývány "královnou fazolí," vhodnou na klíčení i vaření. Fazolky adzuki mají lehce oříškovou chuť a patří k nejlépe stravitelným luštěninám. Pozitivně ovlivňují aktivitu ledvin. Nenadýmají tolik, jako jiné fazole. V asijské kuchyni se používají ve formě mouky. Původem jsou z Číny.

Fazole mungo... jsou rovněž vhodné na klíčení i na vaření. Tyto fazolky se specifickým aroma patří k nejvhodnějším plodinám k naklíčování – klíčením se významně zvyšuje obsah cenných látek. Klíčky mungo se nejčastěji konzumují syrové, například jako součást zeleninových salátů. Tepelně upravené mungo je vhodné do polévek a směsí se zeleninou a masem. Původem jsou převážně z Číny, objevují se už ale i dodávky z Barmy.

Fazole černé oko... jsou fazole krémové barvy se skvrnami připomínající oko. Mají tenkou slupku a jemnou chuť. Přidávají se do polévek, zeleninových pokrmů a k masu.

Hrách zelený, žlutý loupaný a půlený... je oblíbený pro jednoduchou přípravu a příjemnou chuť. Hodí se k přípravě pyré, kaší a hustých polévek. Poskytuje bílkoviny vysoké kvality.

Ještě jste tyhle luštěniny nevyzkoušeli? Já ano a rozhodně všem doporučuji.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře