Levandule lékařská

31. květen 2017 | 07.41 | rubrika: Zdravá výživa

 Levandule pochází ze západního Středomoří. Je to oblíbená bylinka pro svou dlouhotrvající vůni i po usušení a také pro své léčivé účiny i schopnosti odpuzovat hmyz. Již od dávných dob byla levandule užívána na podporu trávení, spaní, k uklidnění při úzkoztech a depresích. Pro

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 14x

Chaluha bublinatá

26. květen 2017 | 18.26 | rubrika: Zdravá výživa

 Vyskytuje se v oblasti příboje na pobřeží Severního a Baltického moře. Při odlivu leží ochable a dostáváčerné zbarvení. Při přílivu se vrací zase do žlutohněda.Typické vzduchové bubliny propůjčují rostlině energii rostlině ve vodě. Chaluha bublinatá dorůstá do délky jednoho metru.

V lidovém léčitelství je chaluha bublinatá doporučována jako odtučňovací složka v čajových směsích. Dále

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 16x

Chodíte na houby?

26. květen 2017 | 16.44 | rubrika: Zdravá výživa

Nejzdravější houby v mechu a jehličí nehledejte

Z nepříliš sbíraných, jinak ale velmi hojných hub za každého období, které sice rostou ze země, ale často na okrajích lesa, na rumištích nebo v trávě, je korektní zmínit také pýchavky, z nichž například pýchavka obecná(Lycoperdon perlatum) také obsahuje látky působící jako prevence proti rakovině. Výhodou pýchavek je, že nikdy nejsou červivé – jsou buď bílé a tvrdé, nebo zažloutlé, měkké a v takovém případě nejedlé. Navíc mají velmi příjemné houbové aroma.

Z uvedeného přehledu je zřejmé, že houby s nejvíce pozitivními účinky pro náš organismus vlastně v našich lesích pořádně nenajdeme, a když, tak ne klasicky sedící v mechu či skryté pod listím. Na druhou stranu, i "klasické" jedlé houby jako celek jsou pro člověka přínosné. Není snad proto třeba rozvíjet již mnohokrát opakované pozitivní účinky v nich obsažených minerálů, vlákniny, fosforu, vitamínů skupiny B a hlavně nedostatkový vitamín D, nebo fakt, že houby jsou svým nízkým obsahem kalorií a horší stravitelností optimální pro lidi držící diety.

Vyzkoušejte neobvyklé recepty z hub. Tentokrát ne k zaplnění žaludku, ale pro léčivé účinky pýchavky obrovské.

Pýchavka obsahuje vápník, draslík, hořčík, železo, sodík, fosfor.

Výtažek z této houby pomáhá při žaludečních potížích, chronickém zánětu trávicího ústrojí, chudokrevnosti, kožních nemocech, alergiích, zánětu močového měchýře.

Svojí moučnou konzistencí se často používá k vysušování hnisavých a mokvavých ran. Víte, že pýchavka je přírodní afrodiziakum?

Pýchavkové léčivé recepty

Pýchavkové tonikum

  • Potřebujeme: 3 lžíce vatovce, 3 dl kvalitního jablečného octu
  • Postup: Pýchavku nasekáme najemno a zalijeme octem, vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat, nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice, uschováme v lednici a užíváme 1× denně čajovou lžičku tonika do sklenice vody po dobu 20 dní.

Pýchavkové kapky

  • Potřebujeme: 3 lžíce pýchavky, 3 dl 60% lihu či kvalitního destilátu
  • Postup: Pýchavku nasekáme najemno, zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat, denně protřepáváme. Poté přecedíme a po 3 týdny užíváme 2× denně 25 kapek do sklenice vody.

Obklady z pýchavky na rány, vředy a kožní neduhy

  • Obklad si připravíme tak, že čerstvou houbu rozsekáme paličkou na maso a vzniklou směs nasypeme na utěrku, přiložíme na postižené místo, zavážeme a necháme 1 hodinu působit.

Pýchavka     Pýchavka

žádné komentáře | přidat komentář

Yzop lékařský

22. květen 2017 | 07.59 | rubrika: Zdravá výživa

 Yzop lékařský (Hyssopus officinalis L.) je rostlina z čeledi hluchavkovitých. Jsou to polokeře 20 - 60 cm vysoké, s hlubokým kořenem, s vystoupavými až poléhavými větvemi, krytými matně hnědou, šupinovitě se odlučující borkou, bylinné větve jsou víceméně přímé. Listy jsou skoro přisedlé, podlouhlé, kopinaté až čárkovitě kopinaté,

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 15x

Konopný olej

18. květen 2017 | 08.10 | rubrika: Zdravá výživa

 Konopný olej  za studena lisovaný z nejkvalitnějších konopných semen a proto si s sebou nese všechny jejich prospěšné látky - omega kyseliny, vzácné bílkoviny, minerály a vitamíny. Je skvělouvýživou pro tělo zevnitř i navenek. Konopný olej je v dnešní době ideální alternativou

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 20x

Divizna

17. květen 2017 | 11.11 | rubrika: Zdravá výživa

Divizna velkokvětá (Verbascum densiflorum) patří k nejstarším léčivým bylinám vůbec. Je rozšířena po celé Evropě. Připravujeme z ní čaj, který pomáhá při onemocněních dýchacích cest spojených se silným štěkavým kašlem, při bronchitidě, laryngitidě

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 23x

Echinacea - třapatka nachová

14. květen 2017 | 10.54 | rubrika: Zdravá výživa

Třapatka nachováje vytrvalá až 1 metr vysoká bylina. Lodyhu má přímou a drsnatě chlupatou. Řapíkaté listy jsou kopinatě vejčité, drsnatě chlupaté a na okraji pilovité. Jednotlivé květní úbory jsou na koncích lodyh. Jsou složeny z jazykových, nachových květů okrajových a z trubkovitých hnědých květů umístěných na květním lůžku. Střední

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 20x

Hroznové víno

11. květen 2017 | 07.47 | rubrika: Zdravá výživa

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny pěstované člověkem – prapůvodní formy byly rozšířené již před 130 miliony let. Její pravlastí bylo pravděpodobně Zakavkazsko a Střední Asie. Plody vinné révy mají různé barvy – od zelené, zelenožluté, žluté po červenou až tmavofialovou. Hrozny se konzumují buď čerstvé, nebo sušené (ve formě rozinek), zhruba 90 % hroznů se však zužitkuje

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 16x

Ananas

7. květen 2017 | 13.37 | rubrika: Zdravá výživa

Ananas(podle španělského ananás, potažmo původního slova jihoamerických indiánů anana) je tropické ovoce, plodenstvíananasovníku chocholatého z čeledi bromeliovité. Ananas je pěstován v řadě tropických a teplejších subtropických zemí, přibližně mezi 25° severní a 25° jižní šířky. V současnosti

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 24x

Olivy.

3. květen 2017 | 12.03 | rubrika: Zdravá výživa

 Olivy jsou jedny z nejstarších potravin, jejich původ sahá do Kréty téměř před 5 – 7 tisíci lety a rychle se rozšířily do Egypta, Řecka, Palestiny a Malé Asie (poloostrov, na kterém se dnes nachází asijská část Turecka).

 Olivy obsahují mononenasycené mastné kyseliny (MUFA) a jsou dobrým zdrojem vitaminu

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 27x