Znáte oskeruši?

27. červen 2017 | 07.00 | rubrika: Zdravá výživa

Oskeruše je významnou, ale opomíjenou ovocnou dřevinou.

Plody oskeruší jsou velmi ceněny pro své obsahové složení. Jsou zdrojem cukrů (fruktózy 8 - 11,5 %, glukózy, sacharózy), organických kyselin, bílkovin, pektinů, taninů a minerálních látek (vápník, draslík, fosfor, hořčík, jód, bór, železo 0,76 – 0,94 % podíl).

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 10x

Devětsil lékařský

26. červen 2017 | 07.12 | rubrika: Zdravá výživa

Devětsil je mohutnou trvalkou, která je charakteristická silným oddenkem a šupinatou lodyhou. Jeho nezvyklé narůžovělé květenství patří k prvním poslům jara. Tvoří ho složitý hrozen s několika desítkami uspořádaných úborů. Dutá lodyha s květenstvím dorůstá do výšky asi půl metru, později vynáší plody (nažky s chmýrem) až do jednoho metru.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 13x

Pupalka dvouletá

22. červen 2017 | 07.52 | rubrika: Zdravá výživa

Pupalka dvouletá a její účinky

Pupalka dvouletá pochází původem ze Severní Ameriky. V České republice se vyskytuje velmi často. Její semena se využívají v kosmetice i potravinovém průmyslu. Lisuje se z nich olej za studena, který obsahuje esenciální mastné kyseliny, linolenovou kyselinu

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 20x

Cibule

19. červen 2017 | 07.43 | rubrika: Zdravá výživa

Léčivé látky obsažené v cibuli
Z pohledu lidového léčitelství je asi nejvýznamnější látkou obsaženou v cibuli allicin. O jeho blahodárných účincích na lidské zdraví jsme již hovořili v našem článku o léčebných účincích

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 11x

Granátové jablko

14. červen 2017 | 08.25 | rubrika: Zdravá výživa

 Granátové jablko je nejen chutné ovoce, ale obsahuje vše nezbytné pro zdravý organismus - komplex minerálů a vitamínů. Granátové jablko je právem nazýváno "elixírem mládí". Granátové jablko je zdrojem vitaminu skupiny B ( B1, B3, B5, B6, B9,

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 15x

Kedluben-kedlubna

12. červen 2017 | 11.18 | rubrika: Zdravá výživa
KEDLUBEN- kedlubna, odborně brukev zelná kedluben - latinsky Brassica oleracea invar acephala var. gongylodes.anglicky kohlrabi nebo
žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 15x

Angrešt

7. červen 2017 | 18.58 | rubrika: Zdravá výživa

Malé plody plné vitamínů ...

Angrešt má svojí nezaměnitelnou chuť a jeho plody obsahují množství nejrůznějších vitamínů. Keře angreštu najdeme snad v každé zahrádce. Angrešt je nejlepší konzumovat syrový, ale ani jako kompot, džem nebo mošt neztrácí své prospěšné vlastnosti.

Zdraví

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 18x

Meloun

6. červen 2017 | 07.46 | rubrika: Zdravá výživa

 Název meloun pochází z řečtiny a znamená "velké jablko". I přes neznalost tohoto překladu v nás meloun evokuje, že je ovoce. A myslím, že při zamyšlení bychom meloun ovocem i shledali (už jen proto, že s ním jako s ovocem zacházíme), přesto tomu tak není. Meloun se řadí do plodové zeleniny do čeledi tykvovitých. Pro srovnání stejně jako okurky nebo tykve.

Vodní

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 17x

Borůvky

4. červen 2017 | 10.53 | rubrika: Zdravá výživa

Borůvka       Plody borůvek právem zařazujeme mezi nejzdravější ovoce. Obsahují vi­taminy, minerální látky a barviva (antokyany), které mají mimořádně pří­znivý vliv na lidský organismus. Zvyšují obranyschopnost,

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 19x

Levandule lékařská

31. květen 2017 | 07.41 | rubrika: Zdravá výživa

 Levandule pochází ze západního Středomoří. Je to oblíbená bylinka pro svou dlouhotrvající vůni i po usušení a také pro své léčivé účiny i schopnosti odpuzovat hmyz. Již od dávných dob byla levandule užívána na podporu trávení, spaní, k uklidnění při úzkoztech a depresích. Pro

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 15x