Zelené potraviny

17. srpen 2017 | 07.31 | rubrika: Zdravá výživa

Chlorella, zelené potraviny, ječmen

Zelené potraviny nejsou lékem, nýbrž doplňkem stravy s vysokým obsahem živin, enzymů, vlákniny, minerálních látek, chlorofylu, vitamínů, které jsou nezbytné pro náš organismus. Mezi zelené potraviny řadíme chlorellu, mladý ječmen, spirulinu nebo mladou pšenici.

Aby

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 9x

Olivy

14. srpen 2017 | 08.32 | rubrika: Zdravá výživa

Olivy nejsou pro naši kuchyni typické, ale přesto se s nimi setkáváme stále častěji. Tyto malé pochoutky rostou v oblasti Středozemního moře a k nám se nejčastěji dovážejí konzervované. Olivy využijete jak v studené, tak i v teplé kuchyni.

Léčivé účinky

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 7x

Meruňka

11. srpen 2017 | 10.37 | rubrika: Zdravá výživa

MERUŇKA - latinsky Prunus armeniaca, anglicky apricot, francouzsky abricot, španělsky albaricoque, německy Aprikose - je plod stromu z rozsáhlé botanické skupiny slivoň - Prumus, do které patří například také broskve, švestky nebo třešně..

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 12x

Ptačinec žabinec

9. srpen 2017 | 08.09 | rubrika: Zdravá výživa

Ptačinec žabinec, synonymum ptačinec prostřední, Stellaria media je jednoletá až dvouletá bylina s lodyhou často poléhavou a vystupující. Dorůstá výšky 5 cm až 30 cm. Lodyha je jednořadě chlupatá, většinou bohatě větvená. Listy má drobné, živě zelené, celá rostlina je lámavá a křehká jako salát. Listy má drobné, vejčité, špičaté, dolní s řapíkem,

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 10x

Máte rádi květák?

4. srpen 2017 | 09.48 | rubrika: Zdravá výživa

 Květák obsahuje malé množství sacharidů a proteinů a skoro žádný tuk. Dále obsahuje provitamin A (betakaroten), vitamin B a E a významné množství vitaminu C (46 mg/100 g). Z minerálů obsahuje velké množství draslíku a nepatrné množství sodíku. Nachází se v něm i hodně vápníku, hořčíku, fosforu a železa a stejně tak i chrom, zinek, mangan, měď a selen.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 22x

Dobromysl obecná

26. červenec 2017 | 07.35 | rubrika: Zdravá výživa

Dobromysl obecná známá jako koření oregano pocházející ze Středozemí roste na našich loukách. V zahradě se pěstuje od nepaměti jako zázračně léčivé koření

Botanici přisoudili této rostlině jméno dobromysl obecná,

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 10x

Kukuřice

17. červenec 2017 | 08.32 | rubrika: Zdravá výživa

Kukuřice a naše zdraví

Pochází původem ze střední Ameriky, konkrétně z oblasti dnešního Mexika, kde se za účelem potravinářského využití pěstovala již v období kolem 7 000 př. n. l., odkud byla dále rozšířena do severní části Jižní

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 10x

Rebarbora

9. červenec 2017 | 09.30 | rubrika: Zdravá výživa

Jak se rebarbora používá?

Rebarbora má mezi zeleninou poněkud zvláštní postavení, protože má jedinečnou kyselou a přitom lehce nasládlou chuť.

Někteří lidé, kteří rebarboru v životě neviděli jako

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 13x

Mořské plody

6. červenec 2017 | 13.27 | rubrika: Zdravá výživa

 Humři, langusty, krabi i krevety, mušle a ústřice, ale i chobotnice, sépie a olihně patří mezi oblíbené dary moře.

Ve většině zemí světa obklopených mořem jsou mořské ryby a mořské plody běžnou a oblíbenou součástí kuchyně. Jsou zdravé, s minimálním obsahem tuku, jsou zdrojem minerálů a nenasycených mastných kyselin potřebných

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 12x

Znáte oskeruši?

27. červen 2017 | 07.00 | rubrika: Zdravá výživa

Oskeruše je významnou, ale opomíjenou ovocnou dřevinou.

Plody oskeruší jsou velmi ceněny pro své obsahové složení. Jsou zdrojem cukrů (fruktózy 8 - 11,5 %, glukózy, sacharózy), organických kyselin, bílkovin, pektinů, taninů a minerálních látek (vápník, draslík, fosfor, hořčík, jód, bór, železo 0,76 – 0,94 % podíl).

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 10x