Brambory jsou naprosto univerzální ingrediencí ve kterékoliv kuchyni. Ale není brambora jako brambora! Podívejte se, jaké jsou rozdíly mezi barevnými druhy hlíz.
Začněme s klasickými žlutými bramborami, přesně s těmi, které jste zvyklí obvykle používat. Žluté brambory jsou nejoblíbenější, jelikož patří do takzvané univerzální kategorie. Poté existují ještě voskové brambory, což jsou druhy, které obsahují málo škrobu a mají vlhkou a krémovou dužinu a škrobové brambory, které mají suchou moučnou dužinu a obsahují vysoký obsah škrobu.
Univerzální brambory jsou zkrátka něco mezi. A to jsou přesně žluté brambory. Dají se tudíž připravit na každý existující způsob a vždy budou chutné.
Co se týče bílých brambor, ty už univerzální nejsou. Spadají pod škrobový druh, což znamená, že se skvěle hodí například na rmutování, pečení nebo smažení.
Tyto brambory poznáte tak, že jsou velké, mají tmavě hnědou slupku a jejich dužina je světle bílá. Na pečení jsou naprosto ideální, jelikož mají křupavou slupku a dužina uvnitř je nádherně nadýchaná. Také se často používají při výrobě hranolků.
A poslední barevnou hlízou na dnešním menu jsou červené brambory. Ty jsou voskové, což znamená, že neobsahují mnoho škrobu a jejich dužina je krémová a světle bílá. Slupka je zbarvena do červena.
Dají se skvěle využít na vaření, pečení, rmutování a opékání, jelikož si díky vysoké vlhkosti při vaření drží tvar. To znamená, že šťouchané brambory z nich uděláte velice složitě a hladkou krémovou bramborovou kaši už vůbec ne.