Marokánky jsou zkrátka cukroví, které nemůže u vánočního stolu chybět. Podívejte se na tento snadný a ověřený recept, který se povede, ať už jste kuchař amatér nebo začínající kuchtík.
Je to zase tady. Máme tu advent a do Vánoc zbývá necelých 20 dní. Což znamená, že toto krásné období, na který se celý rok všichni ze srdce těší, je momentálně plné stresu a příprav. Zdobení domácnosti vánočními dekoracemi, shánění stromečku, hektické snahy najít dárky na poslední chvíli, děti píší dopis Ježíškovi a po celé kuchyni se rozléhá vůně napečeného vánočního cukroví.
I ten chaos je krásný, když je vánoční. Nicméně, pokud si chcete ušetřit trochu práce s cukrovím, udělejte tyto smetanové marokánky. Jejich příprava je naprosto jednoduchá a všichni se po nich budou moci jen utlouct.
Tento recept je vhodný i pro absolutní amatéry v kuchyni, jelikož se toto cukroví vždy povede. A hlavně chutná naprosto božsky. Jako první si vezměte hrnec a do něj nalijte 250 mililitrů ideálně 40procentní smetany.
Poté přidejte ještě 4 lžíce hladké mouky a 5 lžic krupicového cukru. Vše důkladně zamíchejte a na středním plameni míchejte tak dlouho, než vám směs dostatečně zhoustne. Následně přidejte 50 gramů másla a opět zamíchejte.
Dále zahustěte pomocí nakrájených ořechů, ovoce dle vašeho výběru a mandlí. Směs by měla být tak hustá, že když ji dáte na lžičku, nebude vám stékat. A nyní je čas si rozehřát troubu. Nastavte teplotu na 180 stupňů.
Mezitím, co se trouba bude rozehřívat, si vezměte plech a pořádně jej vytřete máslem. Dále jej ještě posypte hrubou moukou. To bude sloužit místo pečícího papíru, protože na papír se marokánky lepí a nejdou sundat.
Vezměte si 2 lžičky a s jejich pomocí vytvářejte z těsta malé bochánky. Ideální je, aby od sebe měly odstup zhruba 3 centimetry, aby se v troubě nespojily. Poté dejte marokánky do trouby a pečte zhruba čtvrt hodiny, než budou mít barvu lehce do růžova.
Vyndejte je z trouby a nechte je zchladnout. Následně už jen stačí je vyndat z plechu a po úplném vychladnutí je namočte v rozpuštěné čokoládě. A máte hotovo. Dobrou chuť!