Opilé vánoční cukroví pro dospělé: Využijete rum,

18. prosinec 2024 | 07.43 |
blog › 
Opilé vánoční cukroví pro dospělé: Využijete rum,

Připravit opilé vánoční cukroví nebývá nic tak složitého, navíc se do výroby můžeme pustit až těsně před Vánoci, protože se často jedná o cukrátka nepečená. Jde zkrátka o klasický běžný recept, do kterého přidáte pár kapek (nebo víc, to podle nálady) alkoholu. Rázem budou z mandlových kuliček kuličky rumové. Využít ale můžeme také punč, vaječný likér a další druhy alkoholu podle chuti. 

Rumové kuličky

Jak už bylo zmíněno, častým nepečeným cukrovím jsou kuličky všeho druhu. Vezměte tedy například základní těsto z mletých piškotů, moučkového cukru, kakaa a másla, ze kterého byste mohli připravit třeba korpusy na vosí hnízda.

Přidáním několika lžic rumu vznikne pochoutka pro dospělé, kterou můžete nakonec po vytvarování obalit v čemkoliv vhodném, co v adventní kuchyni najdete. Mohou to být mleté oříšky, mandle, ale také kokos nebo hořké kakao. Z jediného základu tak dostanete hned několik možných variant. 

Opilé linecké cukroví

Milujete linecké cukroví a chtěli byste jej dovést na vyšší, "dospělou” úroveň? Pak jednoduše do těsta přidejte lžíci vaječného koňaku a dále postupujte docela stejně jako při běžném pečení. Jen náplň by neměla být ovocná, ale také koňaková.

Můžete vymíchat hladký krém z vaječného koňaku a másla, pokud byste jej chtěli nadýchanější, přidejte také trochu měkkého tvarohu. Cukroví se dá také docela dobře slepit přímo hustým vaječňákem, který necháme chvíli odvařit, ale krém bude přece jen sázka na jistotu. 

Zpracujeme i zbytky

Předvánoční období s sebou většinou přináší přehršel zbylých bílků. Většina receptů na cukroví totiž počítá jen se žloutky a my pak nevíme, co se zbytkem z každého vajíčka. A tak vznikají pusinky, případně kokosky. Přesně tak můžeme zpracovat přebytky i do podoby, kterou bychom dětem nabízet neměli.

Kokosky trochu jinak

Na alkoholické kokosky budeme potřebovat sníh ze zbylých bílků, odpovídající množství kokosu a moučkového cukru ve stejném poměru na vytvoření husté konzistence, špetku soli, se kterou budeme šlehat opravdu tuhý sníh.

A protože půjde o rumové kokosky, tak přidáme ještě lžíci nebo dvě rumu. Vypracované těsto naklademe lžičkou na pečicí papír na plechu a v troubě čtvrt hodiny upečeme a pak ještě na minimální teplotu asi hodinu dosušíme. 

Zkoušeli jste někdy do lineckého těsta přidat trochu vaječného koňaku?

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář