Připravit opilé vánoční cukroví nebývá nic tak složitého, navíc se do výroby můžeme pustit až těsně před Vánoci, protože se často jedná o cukrátka nepečená. Jde zkrátka o klasický běžný recept, do kterého přidáte pár kapek (nebo víc, to podle nálady) alkoholu. Rázem budou z mandlových kuliček kuličky rumové. Využít ale můžeme také punč, vaječný likér a další druhy alkoholu podle chuti.
Jak už bylo zmíněno, častým nepečeným cukrovím jsou kuličky všeho druhu. Vezměte tedy například základní těsto z mletých piškotů, moučkového cukru, kakaa a másla, ze kterého byste mohli připravit třeba korpusy na vosí hnízda.
Přidáním několika lžic rumu vznikne pochoutka pro dospělé, kterou můžete nakonec po vytvarování obalit v čemkoliv vhodném, co v adventní kuchyni najdete. Mohou to být mleté oříšky, mandle, ale také kokos nebo hořké kakao. Z jediného základu tak dostanete hned několik možných variant.
Milujete linecké cukroví a chtěli byste jej dovést na vyšší, "dospělou” úroveň? Pak jednoduše do těsta přidejte lžíci vaječného koňaku a dále postupujte docela stejně jako při běžném pečení. Jen náplň by neměla být ovocná, ale také koňaková.
Můžete vymíchat hladký krém z vaječného koňaku a másla, pokud byste jej chtěli nadýchanější, přidejte také trochu měkkého tvarohu. Cukroví se dá také docela dobře slepit přímo hustým vaječňákem, který necháme chvíli odvařit, ale krém bude přece jen sázka na jistotu.
Předvánoční období s sebou většinou přináší přehršel zbylých bílků. Většina receptů na cukroví totiž počítá jen se žloutky a my pak nevíme, co se zbytkem z každého vajíčka. A tak vznikají pusinky, případně kokosky. Přesně tak můžeme zpracovat přebytky i do podoby, kterou bychom dětem nabízet neměli.
Na alkoholické kokosky budeme potřebovat sníh ze zbylých bílků, odpovídající množství kokosu a moučkového cukru ve stejném poměru na vytvoření husté konzistence, špetku soli, se kterou budeme šlehat opravdu tuhý sníh.
A protože půjde o rumové kokosky, tak přidáme ještě lžíci nebo dvě rumu. Vypracované těsto naklademe lžičkou na pečicí papír na plechu a v troubě čtvrt hodiny upečeme a pak ještě na minimální teplotu asi hodinu dosušíme.