Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Chcete docílit naprosto dokonalých pečených brambor, ale stále vám to nevychází? Možná to bude tím, že je špatně solíte. Podívejte se, jaké chybě se při solení brambor vyhnout, aby byly skutečně perfektní.
Brambory jsou snad nejoblíbenější přílohou. Jsou totiž nejuniverzálnější potravinou, kterou kdy seženete. Můžete je uvařit, opéct, rozšťouchat, udělat z nich kaši, připravit je naslano i nasladko, a dokonce je nemusíte používat jen jako přílohu. Brambory mohou být i lehčím hlavním chodem. Pokud se ale nyní zaměříme na brambory jako přílohu, nejčastěji se dělají ty opečené. Jenže mnoho lidí při pečení brambor opakují stále jednu chybu. Vše spočívá v soli.
Předsolit nebo dosolit, to je, oč tu běží. Kdyby byl Shakespeare kuchařem, touto větou by jistě začínala jeho kuchařka. Je to totiž otázka, kterou si klade mnoho lidí. Nebojte se, už nemusíte bádat, jelikož v tomto článku naleznete odpověď. A to především díky odvážné slečně, která se rozhodla ve své kuchyni udělat malý experiment, aby tuto otázku jednou provždy rozčísla.
Brambory solte až po vyndání z trouby. Budou chutnat mnohem lépe.
Experiment byl velice jednoduchý. Slečna při něm použila dvě identické brambory, sůl a olej. Brambory omyla, oloupala a rozpůlila. Jedna brambora byla pečena pouze lehce polita olejem, a dosolena až po procesu pečení, druhá brambora byla polita olejem a posypána solí, a teprve poté se dala péct. Obě brambory byly pečené po stejný čas při stejné teplotě 200 stupňů celsia. Jak tento mini experiment dopadl?
Experiment dopadl v jasný prospěch solení brambor až po pečení. Když slečna obě brambory ochutnala, zjistila, že dosolené brambory chutnají mnohem lépe. Vnějšek brambory byl krásně křupavý, uvnitř byla brambora pěkně propečená, a údajně se i lépe kousala. Oproti tomu byla předsolená brambora tuhá a kožovitá. Co za to může? Samozřejmě chemie. Když se brambora peče předsolená, sůl odvádí vlhkost z brambory. Tím pádem bude brambora tuhá a vnějšek nebude křupavý.
Zdroje: www.stefangourmet/..., www.top