Olivový olej

11. duben 2025 | 08.22 |
blog › 
Olivový olej

Olivový olej aneb jeho druhy, výběr, ochutnávání, historie, sklizeň a výroba

Bez olivového oleje se neobejde žádný milovník zdravé středomořské kuchyně, ale ani ostatní lidé, kteří dobře znají jeho účinky při podpoře zdraví. Měl by proto být v každé kuchyni, ať už do salátů, nebo klidně k tepelné úpravě pokrmů. Kdy je ale nejvyšší čas se s jeho zbytkem rozloučit?

Máte pocit, že se tak kvalitní olej nemůže zkazit? Bylo by to krásné, ale bohužel to není tak růžové, jak bychom si přáli. Dokonce i olivový olej může takzvaně žluknout, stejně jako jiné tuky používané v kuchyni. 
Kdo by se ještě s olivovým olejem nesetkal, nebo případně není jeho pravidelným konzumentem, mohl by první příznaky degradace olivového oleje snadno přehlédnout. Protože se jedná o změnu vůně, naučte se nejprve rozpoznat olej čerstvý, a jakmile se po otevření víčka z lahve bude linout cokoliv jiného, zpozorněte. 

Olej musí vonět svěže

Zatímco vůně čerstvého kvalitního olivového oleje může připomínat aroma trávy, někdy s nádechem ovocných vůní, jakmile začne ztrácet svoji kvalitu, vytrácí se také svěžest jeho vůně a postupně se propadá do zatuchlého zápachu, který může dokonce připomínat odpudivé chemické pachy. Nečekejte na nejhorší, i když se to zdá jako plýtvání, takového oleje se zbavte ihned, jakmile ucítíte první náznaky změny. 

Nezabije, ale ublížit může

Pravdou je, že vás žluklý olej (s největší pravděpodobností) nezabije, na druhou stranu žádnou velkou radost z něj organismus mít nebude - a může vám to dát zcela jasně a rychle najevo. Zažívací problémy na sebe určitě nenechají dlouho čekat a jejich intenzita bude přímo úměrná míře zkaženosti oleje. Věřte, že to raději zkoušet nechcete. 

Podívejte se proti světlu

Máte-li horší čich, můžete se spolehnout také na zrakové vjemy. Čerstvý a kvalitní olivový olej bude čirý bez zákalu a jeho barva by měla mít skutečně nádech barvy zeleno-zlatavé olivy. Jakmile se ale začne kazit, je možné v něm vidět jemné našedlé nitky zákalu a navíc změní barvu na tmavší zelenou a později začne dokonce hnědnout. I kdyby takový olej voněl sebelépe - ale to on nebude - raději se s ním rozlučte. 

Výrobci vědí, co píší

Dobře se také dívejte na datum, které je vytištěné na etiketě a nepřekračujte termín doporučené spotřeby. Výrobci, kterým záleží na kvalitě výrobků, dobře vědí, jak dlouho zůstane jejich olej v té nejlepší kondici. Věřte jim. 

Správné skladování pomůže

Olivový olej není levný, a tak se jistě chceme postarat o jeho co nejdelší trvanlivost. Není to složité, ale musíme dodržovat základní pravidla. Která to jsou? Olej pokud možno skladujte v temném prostředí - může to být spíž, skříň a podobně. Jestli jej chcete mít po ruce na lince, raději si trochu odlijte do speciální nádobky a zbytek zase uložte mimo denní světlo a na takové místo, kde se bude v ideálním případě teplota pohybovat mezi 15 a 20 °C. Nikdy nezapomeňte láhev opravdu dobře uzavřít, aby se k oleji nedostalo zbytečně moc vzduchu. Pokud tato pravidla dodržíte, můžete se spolehnout, že olej vydrží po celou dobu uvedenou na obalu.

Široké použití nejen v kuchyni

Na co je možné, a také vhodné, olivový olej použít? Můžete ho přidat do zeleninových salátů, smažit na něm ryby i další maso a jeho další použití v kuchyni je prakticky neomezené. Kromě toho jej lze využít také v kosmetice, na výrobu aromatických olejů, jako přírodní leštidlo v péči o nábytek, pro podporu zdraví i v dalších okamžicích běžného dne. Jestli jej doma ještě nemáte, je možná ten pravý okamžik k jeho vyzkoušení. Budete se divit, jak jste bez něj mohli vůbec žít.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář