Velikonoční tvarohový beránek

11. duben 2025 | 11.09 |
blog › 
Velikonoční tvarohový beránek

Beránek z domácí pekárny - Celiaxmoni

Chystáte se péct velikonočního beránka, ale třené či piškotové těsto se vám zdá příliš suché a dusivé? Vyzkoušejte velikonočního beránka z tvarohového těsta. Díky tvarohu a oleji bude jeho vláčnost a šťavnatost zaručena

         250 g polohrubé mouky

  • 250 g jemného tvarohu na pečení (v papíru)
  • 100 g rostlinného oleje
  • 130 g třtinového cukru
  • 8 g kypřicího prášku
  • 4 vejce pokojové teploty
  • 1 balení vanilkového cukru, případně 1 kávová lžička vanilkového extraktu
  • kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • rozpuštěné máslo na vymazání formy
  • strouhanka na vysypání formy

1. Troubu předehřejte na 160 stupňů – spodní a horní ohřev s horkovzduchem. Formu na beránka důkladně vymažte rozpuštěným máslem a vysypte strouhankou.

2. Oddělte bílky a žloutky a z bílků vyšlehejte sníh.

3. Poté dejte do mísy od robotu žloutky a vyšlehejte je s cukrem do žluté pěny pomocí nástavce typu K. Poté přidejte olej a tvaroh, opět zašlehejte.

4. Ke směsi prosejte moukou, přidejte kypřící prášek, vanilkový cukr nebo extrakt, najemno nastrouhanou citrónovou kůru. Pomocí kuchyňského robotu zapracujte.

5. Nakonec opatrně vmíchejte sníh.

6. Těsto poté přelijte do formy na velikonočního beránka.

7. Pečte v troubě 50 minut.

8. Před vyndáním zkontrolujte těsto pomocí špejle. Pokud na ní těsto zůstane, nechte tvarohového velikonočního beránka ještě 5-10 minut v troubě. Nepečte jej však zbytečně dlouho, jinak nebude vláčný.

9. Po upečení nechte několik minut vychladnout a poté jej opatrně vyklopte z formy na mřížku a nechte zcela vychladnout.

10. Tvarohového velikonočního beránka pocukrujte moučkovým cukrem a ozdobte podle libosti.

  • Kožíšek vyrobte beránkovi z moučkového vanilkové cukru nebo čokoládové polevy.
  • Oči vytvoříte pomocí květů hřebíčku nebo plátků mandlí.
  • Nezapomeňte mu kolem krku uvázat parádní mašli.
  • Kolem beránka můžete naaranžovat kraslice či jedlé květy
  • Formy na beránka vybírejte z materiálů, které dobře vedou teplo. Sáhněte tedy po kameninových, plechových, keramických či skleněných.
  • Při nákupu si ověřte, zda je forma stabilní při položení čumáčkem dolů.
  • Vyzkoušejte, zda fromu udržíte pohodlně i jednou rukou při vyndavání z trouby či vyklápění těsta.
  • Dvoudílné formy na beránka jsou praktičtější, těsto do nich krásně nabobtná a beránek má i vytvarovaná záda.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář