Chystáte se péct velikonočního beránka, ale třené či piškotové těsto se vám zdá příliš suché a dusivé? Vyzkoušejte velikonočního beránka z tvarohového těsta. Díky tvarohu a oleji bude jeho vláčnost a šťavnatost zaručena
250 g polohrubé mouky
250 g jemného tvarohu na pečení (v papíru)
100 g rostlinného oleje
130 g třtinového cukru
8 g kypřicího prášku
4 vejce pokojové teploty
1 balení vanilkového cukru, případně 1 kávová lžička vanilkového extraktu
kůra z chemicky neošetřeného citronu
rozpuštěné máslo na vymazání formy
strouhanka na vysypání formy
1. Troubu předehřejte na 160 stupňů – spodní a horní ohřev s horkovzduchem. Formu na beránka důkladně vymažte rozpuštěným máslem a vysypte strouhankou.
2. Oddělte bílky a žloutky a z bílků vyšlehejte sníh.
3. Poté dejte do mísy od robotu žloutky a vyšlehejte je s cukrem do žluté pěny pomocí nástavce typu K. Poté přidejte olej a tvaroh, opět zašlehejte.
4. Ke směsi prosejte moukou, přidejte kypřící prášek, vanilkový cukr nebo extrakt, najemno nastrouhanou citrónovou kůru. Pomocí kuchyňského robotu zapracujte.
5. Nakonec opatrně vmíchejte sníh.
6. Těsto poté přelijte do formy na velikonočního beránka.
7. Pečte v troubě 50 minut.
8. Před vyndáním zkontrolujte těsto pomocí špejle. Pokud na ní těsto zůstane, nechte tvarohového velikonočního beránka ještě 5-10 minut v troubě. Nepečte jej však zbytečně dlouho, jinak nebude vláčný.
9. Po upečení nechte několik minut vychladnout a poté jej opatrně vyklopte z formy na mřížku a nechte zcela vychladnout.
10. Tvarohového velikonočního beránka pocukrujte moučkovým cukrem a ozdobte podle libosti.
Oči vytvoříte pomocí květů hřebíčku nebo plátků mandlí.
Nezapomeňte mu kolem krku uvázat parádní mašli.
Kolem beránka můžete naaranžovat kraslice či jedlé květy
Při nákupu si ověřte, zda je forma stabilní při položení čumáčkem dolů.
Vyzkoušejte, zda fromu udržíte pohodlně i jednou rukou při vyndavání z trouby či vyklápění těsta.
Dvoudílné formy na beránka jsou praktičtější, těsto do nich krásně nabobtná a beránek má i vytvarovaná záda.