Žemlovka od babičky

28. duben 2025 | 09.02 |
blog › 
Žemlovka od babičky

Zbyly vám rohlíky, veka nebo dokonce vánočka? Můžete upéct lahodnou žemlovku. Stačí použít trochu mléka a několik jablek. O dobrou chuť se postará skořice. Žemlovky se dají všemožně vylepšit, např. přidat tvaroh a rozinky, ale i základní verze bohatě stačí.

Babiččina žemlovka s jablky a bez rozinek

Máte chuť na dobré sladké jídlo? Jablky vláčná a skořicí vonící žemlovka, zapečená se sněhovou čepicí tyto chutě určitě uspokojí. Recept je bez rozinek, ale kdo chce, může je do žemlovky přidat.

Suroviny

5porcí

  1. Co potřebujete na šlehání

    Nádoba na šlehání i metly musí být odmaštěné a bílky nesmí obsahovat příměs žloutků, protože tuk brání správnému vyšlehání. Osvědčilo se potřít stěny nádoby i metly rozkrojeným citronem.

    Potřebujete co nejčerstvější vejce v pokojové teplotě, protože s čerstvými bílky, které nejsou studené, se lépe pracuje. Dobře oddělte žloutky od bílků, bílky nalijte do vyšší nádoby vhodné na šlehání. Cukr je nejlepší krupicový (pískový), má správnou velikost krystalků, takže na sebe dobře váže vzduch, který kypří sníh. Moučkový cukr je moc jemný a bývají v něm příměsi. Krystal je zase hrubý, špatně se rozpouští.

    Jak správně šlehat

    Šlehejte šlehacími metlami, nejlépe elektrickým šlehačem, protože je to pohodlné a rychlé. Ale i různé ruční šlehače vám pomohou a ušetří námahu.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář