Pomazánky z tvarohu

29. duben 2025 | 10.25 |
blog › 
Pomazánky z tvarohu

Kedlubnová pomazánka - super proteinové jídlo

Pomazánky z tvarohu jsou zdravé, lehké a snadné. Z jednoho základu připravíte spoustu variací.

Výběr dokonalého tvarohového základu

Vyberte si plnotučný druh, abyste dosáhli nejkrémovější struktury a nejbohatší chuti. Pokud však dáváte přednost lehčí variantě, stejně dobře poslouží i nízkotučný nebo odtučněný tvaroh, dejte ale pozor, jejich konzistence bývá řidší. 

Buďte kreativní

Krása tvarohových pomazánek spočívá v nekonečných možnostech. Přidejte ingredience jako je nakrájená zelenina (například paprika, okurka nebo mrkev), čerstvé bylinky (například kopr, bazalka nebo pažitka), nebo dokonce nakrájené ovoce (například jablka, jahody nebo mango). Klíčem k úspěchu je najít rovnováhu mezi chutěmi.

Vylepšete pomazánku kořením a bylinkami

Ochuťe tvarohové pomazánky kořením a bylinkami. Experimentujte například s paprikou, kajenským pepřem nebo sušenými bylinkami, jako je tymián nebo oregano. Tyto přísady zvýší chuťový profil a vytvoří příjmený zážitek pro vaše chuťové pohárky.

Tvaroh je tvárná surovina. Můžete ho upravit naslano i nasladko, upéct z něj koláče, řezy i bábovku nebo si ho dát jen tak sypaný nasekanými bylinkami. V kombinaci s několika uvážlivě vybranými přísadami vám poslouží jako základ chutné pomazánky.

  • Do pomazánek, které chcete nechat odležet, použijte tvaroh z kostky, do těch ostatních takový, jaký máte rádi. Vždy však slijte syrovátku, pomazánka by byla vodnatá. 
  • Tvaroh může mít výraznou, nakyslou chuť. Tu vyváží špetka cukru. Zjemnit můžete pomazánku také máslem, lučinou, ricottou nebo jogurtem (s tím opatrně, aby pomazánka nebyla příliš řídká).
  • Jemný a lehce kyselý tvaroh skvěle doplňuje jakoukoliv zeleninu, ryby, sýry či česnek. U zeleniny je potřeba mít na paměti, že pokud obsahuje hodně vody – jako třeba okurka – je dobré ji nechat okapat, aby pomazánka nebyla řídká.
  • Ty nejlepší tvarohové pomazánky

    S uzeným lososem a koprem

    Jednou z našich nejoblíbenějších je lososová s koprem. Limeta jí dodává svěží chuť a namazaná na pečivu bude hitem každého pikniku či večírku. V létě ji zase oceníte jako rychlý studený oběd.

    S droždím a kyselými okurkami 

    Na drožďovou pomazánku ne všichni vzpomínají s láskou. Pamatujeme si ji z dětských letních táborů, kde  se podávala ke svačině. Dejte ji ještě šanci a vyzkoušejte ji v kombinaci s kyselými okurkami, sýrem a hořčicí.

    Tvarůžková

    Co může být lepšího k pivu než tvarůžková pomazánka? Česká klasika sice není vhodná na první rande, ale chuťově budete padat blahem do kolen. Na čerstvém chlebu je prostě skvělá!

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář