Pomazánky

2. květen 2025 | 08.03 |
blog › 
Pomazánky

Zeleninová pomazánka recept  Dobrá sýrovo-zeleninová pomazánka - fotografie 2 - TopRecepty.cz

Nestíháte přípravu teplé večeře a potřebujete rychle vytvořit něco k jídlu? Připravte si jednoduchou pomazánku -– skromné jídlo, které můžete do pár minut servírovat. Vedle toho na oslavách, párty a sousedských setkáních domácí pomazánky vždycky slaví úspěch.

Pozvěte své přátele na nejlepší chlebíčky, jednohubky a kanapky s pomazánkou. Ingrediencí, které do nich můžeme přidávat, je nespočet. Co tvoří základ chutného mazání na chléb? 

  • tvaroh
  • majonéza
  • jogurt, zakysaná smetana
  • změklé máslo
  • pomazánkové máslo, čerstvý sýr
  • lučina, mascarpone, ricotta
  • tavený sýr

Pokud se ve vaší lednici nachází alespoň jedna z výše uvedených surovin, úspěch rychlého a chutného pohoštění je zaručen. Níže na vás čeká několik tipů, jak připravit snadné a levné pomazánky, kterými potěšíte své chuťové pohárky i hladový žaludek.

Raz dva rybičková pomazánka

Konzervované sardinky, šproty nebo tuňák tvoří obvykle stálou výbavou domácí spíže. Připravíte z nich chutné občerstvení bohaté na omega–3 nenasycené mastné kyseliny, vápník a další zdraví prospěšné látky.

Oblíbená sýrovo-česneková pomazánka

Najdeme ji v každém lahůdkářství a na její domácí přípravu potřebujete jen 3 suroviny: strouhaný tvrdý nebo polotrvrdý sýr, prolisovaný česnek a krémový sýr, tvaroh či majonézu (nebo od každého trochu). 

Drožďová pomazánka je něco jako koprovka – buď ji milujete, nebo ji nemůžete ani cítit. Rozhodně však nabízí nevšední výraznou chuť, proto se například lahůdkové droždí používá v pokrmech ke zvýraznění chuti.

  • Jedna z nejlevnějších i časově nenáročných pomazánek je plná vitaminu B.
  • Droždí, které pomazánku ochucuje, je vždy nejdřív tepelně zpracovává.

  • Jednou z nejjedodušších a nejlevnějších variant je pestrá pomazánka z tvarohu, vejce a mrkve. Přidat můžete i další suroviny, které můžete libovolně obměňovat podle toho, co zrovna máte v lednici. Skvěle se do ní hodí i jakýkoli tvrdý sýr a šunka.
  • Nebojte se do pomazánky použít i jinou kořenovou zeleninu – mrkev můžete doplnit o celer, křen nebo červenou řepu nebo je za ni rovou vyměnit.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář