Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Quinoa obsahuje mnoho prospěšných látek - například všech devět esenciálních aminokyselin. Navíc obsahuje dvakrát více proteinu než rýže. To z ní činí ideální potravinu pro vegetariány a vegany. A u tohoto stravování ještě chvíli zůstaneme. Ve veganských kuchařkách totiž najdeme pestrou škálu receptů, jak quinou připravit.
Quinoa se vaří podobně jako rýže. 1 šálek quinoi zalijte 2 šálky osolené vody, přiveďte k varu a vařte cca 14-18 minut. Existují ale i alternativní možností přípravy. Quinou můžete na cca 5 minut namočit do studené vody, čímž se zbavíte případné hořkosti. Poté slijte, zalijte vývarem a povařte. Uvařená quinoa by měla být na skus trochu křupavá, přesto ne tvrdá ani zcela měkká.
Tento recept jsme našli na blogu mycookingdiary.cz a pochází z kuchařky známé Elly Woodward. A pokud jste někdy vařili podle Elly, určitě víte, že všechny její recepty jsou opravdové lahůdky.
Brambory omyjte, uvařte i se slupkou a nechte vychladnout. Poté nakrájejte na menší kousky a společně s prolisovaným česnekem a kořením (vším kořením! :-)) orestujte na pánvi. Následně zalijte kokosovým mlékem, přidejte krájená rajčata, quinou a vroucí vodu. Hezky promíchejte a vařte, dokud nebude quinoa hotová. Během vaření hlídejte stav vody a budete-li potřeba, klidně další přilijte. Na posledních 5 minut přidejte špenát a propláchnutou cizrnu.
Quinou můžete připravit na sladko i na slano. Za zkoušku stojí také tento recept se špenáte/....
Quinou propláchněte ve studené vodě a dejte do osolené vody povařit. Po cca 20 minutách zceďte. Česnek nakrájejte na kolečka, osmahněte na pánvi, přidejte špenát a chvilinku poduste. Až špenát změní svou konzistenci, přidejte quinou a máte hotovo. Pak už jen stačí posypat tvarohem a můžete podávat.
Ne každému je lilek při chuti. Pokud ale patříte k jeho fanouškům, tak vám jistě zachutná recept na tuto netradiční quinou.
Nakrájejte si lilek na 1,5 cm silné plátky, potřete je olivovým olejem, posolte a popepřete. Osmažte česnek na oleji, přidejte rajče a rajčatový protlak. Pak už stačí dochutit dle libosti - dosolit, docukrovat, přidat můžete oregáno či tymián. Pokud je směs příliš hutná, přidejte trochu vody. Nakonec přimíchejte uvařenou quinou ve vývaru a pokryjte směsí lilek. Pak už stačí dát jen posypat sýrem (klidně i rostlinným) a dát péct do trouby na cca 170 °C