21. květen 2025 | 08.29 |
Chcete si článek přečíst?
Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Jak vypnout blokování reklamy?
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4

Polévka
- 1 ks cibule
- 2 ks mrkve
- 1 ks kořenové petržele
- 1 čtvrtka celeru
- 2 hrsti čerstvého hrášku
- 3 stonky zeleného chřestu
- 1 větvička čerstvého libečku
- 1 špetka mleté kurkumy
- 1 lžička soli
- 4 lžíce oleje
- 2 l vody
Krupicové noky
- 2 ks vejce
- 8 lžic krupičky
- 1 špetka soli
K podávání
- 2 lžíce listové petržele
- 2 lžíce čerstvé pažitky
-
-
01.
Omyjte a oloupejte zeleninu. Cibuli nakrájejte na opravdu drobné kostičky, kořenovou zeleninu nastrouhejte na jemném struhadle přímo do hrnce, ve kterém se chystáte vařit. Chřestu odlomte konce a nakrájejte ho na kolečka silná asi 1 cm, špičky nechte v celku.
02.
K nastrouhané zelenině přidejte do hrnce i cibuli, vlijte olej, osolte a na středně silném plamenu smažte, až se rozvoní a mrkev pustí barvu, potrvá to dvě až tři minuty. Když se bude zelenina připalovat ke dnu, zmírněte plamen a přilijte ještě trochu oleje. Osmaženou zeleninu zalijte vodou (nebo zeleninovým vývarem), přidejte libeček a špetku kurkumy a pomalu přiveďte k varu.
Článek
03.
V mezičase připravte těsto na noky. Rozklepněte do misky vejce, přidejte krupičku, osolte a dobře rozmíchejte. Každé vejce je jinak velké, proto je těžké odhadnout přesnou gramáž krupice. Potřebujete, aby vzniklo těstíčko husté asi jako povolená vanilková zmrzlina. Noky z hustějšího těsta budou také chutné, rozhodně ale ne tak nadýchané.
04.
Ochutnejte polévku, která se mezitím začala vařit, a případně dosolte. Přidejte hrášek a kolečka chřestu a v podstatě ihned do ní můžete zavařit i noky. Kávovou lžičkou nabírejte o stěnu misky kousky těsta a nechte je sklouznout do vařící polévky. Noky v polévce zvětší objem téměř trojnásobně, nabírejte proto opravdu menší množství těsta.
Zpět na hlavní stranu blogu