Najít kopřivu dvoudomou není vůbec těžké. Pokud však má pomoci s ozdravením lidského organismu, je potřeba k jejímu sběru vybrat místa, kde nehrozí, že bude zaprášená nebo znečištěná chemikáliemi či zplodinami z aut.
Nejlepší pro sběr jsou mladé jarní výhonky. Kopřivy je navíc nejvhodnější sbírat od konce března do 20. května. Po tomto termínu totiž rostlinka obsahuje příliš mnoho dusičnanů.
"Ideální je sbírat kopřivu kolem 14. hodiny za suchého počasí. Listy i nať jsou náchylné k zapaření, proto je nesmíme pomačkat a dáme je co nejdříve po sběru sušit," doporučuje web Kouzlo bylinek. Další vhodné období pro sběr mladých výhonků pak začne zase v září.
Samozřejmě není vůbec od věci mít při sběru kopřiv rukavice – všichni víme, proč je tahle rostlina tak neoblíbená.
Tuto nepříjemnost však vyváží její všestranné využití. Mimo jiné čistí krev, takže se výborně hodí k detoxu. Dále odstraňuje zahlenění dýchacích cest, zvyšuje imunitu, snižuje únavu, urychluje hojení drobných ranek, pomáhá s léčením zažívacích i kožních problémů a je výborná k péči o vlasy. Používá se také při nemocech kloubů, při krvácení z dásní nebo chudokrevnosti.
Kopřiva může dokonce sloužit jako surovina k výrobě textilu. Kopřivová vlákna se zpracovávala od pravěku až do 20. století. Ještě za první světové války se plátnem z kopřiv nahrazovala bavlna.
Kopřiva zrychluje metabolismu
Velmi zajímavé jsou účinky kopřivy na lidský metabolismus, který zrychluje, a přispívá tak k efektivnějšímu hubnutí. Kdo by chtěl shodit pár kilogramů, může svou snahu popořit pitím kopřivového čaje.
Pití kopřivového čaje se doporučuje dvakrát až třikrát denně po dobu tří týdnů. Užívání je dobré na týden přerušit, nechat tělo odpočinout, a pak kúru zopakovat. Účinky kopřivy jsou totiž velmi silné.
"Čaj z kopřivy pijeme maximálně tři týdny, je to velmi silná bylina – drasticky čistí ledviny, proto by se neměla užívat dlouhodoběji," varuje web Kouzlo bylinek. Pro děti do dvou let se pití kopřivového čaje nedoporučuje vůbec. Kopřivě by se raději měli vyhnout také lidé, kteří berou léky na takzvané ředění krve.
"Kopřiva zlepšuje trávení a i když jíte méně, vaše tělo ji plně vstřebá a nepociťuje hlad. Má jedinečnou vlastnost, že nasycuje tělo na buněčné úrovni a zabraňuje tak emočnímu přejídání," píše web BonApeti. Pokud je tedy člověk ve stresu, měl by si namísto chipsů nebo sušenek dát raději kopřivový čaj nebo kopřivovou polévku a rýži.