Koprová omáčka

18. červen 2025 | 07.25 |
blog › 
Koprová omáčka

Poctivá koprová omáčka se smetanou

Koprovou omáčku buď milujete, nebo nenávidíte. K jaké skupině patříte vy? Koprovka je ryze česká omáčka, kterou jinde na světě nevaří. A potřebujete k ní jen 3 suroviny – kopr, smetanu a hovězí vývar. Samozřejmě ideální je čerstvý kopr, případně můžete použít i ten nakládaný. Tak pojďme vařit. A na vás je rozhodnout se, jestli raději koprovku s hovězím, nebo s vejcem.

Koprová omáčka – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 50 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 1 l hovězího vývaru
  • 200 ml 31% smetany ke šlehání
  • 1 hrst kopru
  • sůl a pepř
  • jablečný ocet
  • cukr
  • Postup:

    1. Máslo vložíme do hrnce a necháme zcela rozpustit. Stáhneme oheň a vsypeme do másla mouku, pečlivě promícháme a asi dvě minuty mícháme (zasmažíme tak světlou jíšku).
    2. Vařečku vyměníme za drátěnou metlu. K jíšce přilejeme asi deci vývaru a metlou rychle promícháme, aby nám vznikla kaše bez hrudek. Přilijeme opět deci vývaru a postup opakujeme, dokud nedolijeme všechen vývar. Tímhle postupem zajistíme, že omáčka v sobě nebude mít hrudky špatně rozmíchané mouky.
    3. Omáčku osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Pak přiklopíme pokličkou a na mírném ohni necháme 30 minut provařit. Do provařeného základu nalijeme smetanu, přivedeme k varu a vaříme asi 2 minuty.
    4. Pak hrnec stáhneme z plotny. Přidáme hrst jemně nasekaného kopru a rozmícháme ho. Po přidání kopru už omáčku nevaříme. Dochutíme ji octem a cukrem. Dáme 2 menší lžíce octa a 5 zarovnaných lžiček cukru, vše promícháme a ochutnáváme, co je třeba přidat. Většinou stačí kapka octa nebo lžička cukru navíc a je hotovo. Na závěr přidáme slabý plátek másla, který omáčku zjemní.
    5. Pokud nechcete kopr sekat nožem, můžete použít zlepšovák – kopr jen lehce nalámeme, dáme do širšího hrnku, zalijeme ho asi deci hotové omáčky a pomocí tyčového mixéru tuhle směs rozmixujeme, ale ne do hladka, stačí aby ve směsi plavaly menší kousky kopru. Obsah hrnečku pak přelijeme zpět do hrnce a zamícháme.
    6. Podáváme s bramborem a vajíčkem natvrdo nebo ztraceným vejcem. Druhá varianta je houskový knedlík a plátek vařeného hovězího masa.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář