Bez kvete jen krátce – nepropásněte šanci připravit si domácí sirup. V létě vás osvěží v limonádě a v kuchyni ho využijete jako voňavé zpestření při pečení.
INGREDIENCE
20–30 květenství černého bezu
2 citrony (nejlépe v bio kvalitě)
2 l vody
1,5 kg cukru krystal
2 lžičky kyseliny citronové
POSTUP:
Očištěné květy bez oplachování vložte do větší nádoby. Přidejte citrony nakrájené na plátky, zalijte studenou převařenou vodou a nechte 24–48 hodin louhovat na chladném místě. Poté přeceďte přes plátýnko nebo jemné sítko a důkladně vymačkejte.
Přidejte tolik vody, abyste měli 1,5 litru, přidejte cukr a kyselinu citronovou a za stálého míchání krátce povařte, až se cukr rozpustí a sirup lehce zhoustne.
Ještě horký sirup nalijte do lahví vypláchnutých vařící vodou a dobře uzavřete. Skladujte v chladu a temnu.