Jednoduchý sirup z bezových květů

5. červenec 2025 | 07.54 |
blog › 
Jednoduchý sirup z bezových květů

Horou, lesem a loukou Českého středohoří – Turisticky gurman

Bez kvete jen krátce – nepropásněte šanci připravit si domácí sirup. V létě vás osvěží v limonádě a v kuchyni ho využijete jako voňavé zpestření při pečení.

INGREDIENCE
20–30 květenství černého bezu
2 citrony (nejlépe v bio kvalitě)
2 l vody
1,5 kg cukru krystal
2 lžičky kyseliny citronové

POSTUP:

  1. Očištěné květy bez oplachování vložte do větší nádoby. Přidejte citrony nakrájené na plátky, zalijte studenou převařenou vodou a nechte 24–48 hodin louhovat na chladném místě. Poté přeceďte přes plátýnko nebo jemné sítko a důkladně vymačkejte.
  2. Přidejte tolik vody, abyste měli 1,5 litru, přidejte cukr a kyselinu citronovou a za stálého míchání krátce povařte, až se cukr rozpustí a sirup lehce zhoustne.
  3. Ještě horký sirup nalijte do lahví vypláchnutých vařící vodou a dobře uzavřete. Skladujte v chladu a temnu.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář