Domácí sirupy nejen výborně chutnají, ale jsou skvělým zdrojem vitaminů a minerálů. Přitom vůbec nejsou pracné ani drahé. Vedle bezinkového, pampeliškového a z chudobek patří k nejoblíbenějším sirup z meduňky. Pokud chcete experimentovat, zkuste i meduňkový sirup se zázvorem nebo sirup z máty a meduňky.
Meduňka lékařská je v podstatě plevel. Jak ji jednou na zahradě vysadíte, už se o ni nemusíte starat, naopak se zcela volně začne šířit po zahradě, kterou naplní svou svěží vůní. Stačí tedy vyrazit s nůžkami a během pár minut máte náruč voňavé bylinky, kterou můžete nasušit na čaj nebo z ní vyrobit sirup. Pokud zahrádku nemáte, vydejte se na trh a kupte si svazeček, na sirup stačí pár stvolů.
Budete potřebovat:
Postup:
Meduňku omyjte a nůžkami nastříhejte na tak dlouhé kusy, aby se vám vešly do hrnce. Nemusíte otrhávat lístky, klidně použijte i stonky. Přelijte dvěma litry převařené zchladlé vody, přidejte citrony nakrájené na kolečka a nechte 48 hodin louhovat. Poté přeceďte přes cedník, do kterého vložíte plátýnko, aby vám v tekutině nezůstaly zbytky bylinky a citronů.