Nejprve škrabkou oloupejte stonek brokolice, zbavte ho tvrdé zelené části (jako u kedlubny) a nakrájejte na menší kousky.
Česnek oloupejte. Poté si vezměte menší pánev, dejte do ní vlašské ořechy a opékejte je nasucho 1–2 minuty na středním až silném plameni.
Nyní připravte mixér a dejte do něj nakrájený stonek brokolice, oloupaný česnek a opečené ořechy. Mixér zapněte na plný výkon a mixujte 30–40 sekund, dokud směs nebude nasekaná najemno. Poté rychlost mixéru snižte a pomalu ke směsi přilévejte olivový olej. Nakonec do směsi přidejte baby špenát a bazalku a také je rozmixujte.
Výslednou směs dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a podávejte.
Pesto můžete skladovat v uzavíratelné nádobě v lednici, kde vydrží 3–4 dny.