Všelék, který dobře chutná

17. srpen 2025 | 09.22 |
blog › 
Všelék, který dobře chutná

Pečené ředkvičky s tymiánem

Ředkvičky se mohou pochlubit velkým množstvím zdraví prospěšných látek. Jedna malá kulička totiž představuje zásobárnu vitaminu C, B1, B2, B6, beta-karotenu, ale i železa, vápníku, hořčíku, mědi a fosforu. Za jejich palčivou chuť mohou hořčičné oleje, což jsou prospěšné bioaktivní látky, které pomáhají v boji proti rýmě, nachlazení či astmatickým záchvatům.

Pravidelná konzumace ředkviček pomáhá tělu bojovat s viry, bakteriemi a plísněmi. Zároveň podporuje krvetvorbu, pročišťuje organismus, a navíc spouští chemické reakce v mozku, které přispívají k našemu vnitřnímu klidu a pohodě.

Pečené ředkvičky jako příloha i hlavní chod

Péct ředkvičky by napadlo možná jen málokoho. Tento pokrm přitom patří k jídlům s velmi jednoduchou přípravou a unikátní chutí. Za půl hodiny máte na stole plech plný krásně barevné dobroty. Pečení lehce srazí pálivost ředkviček, olivový olej je zjemní a čerstvé bylinky pak dokonale dochutí. Pečené ředkvičky se hodí jako příloha k nejrůznějšímu masu, do čerstvých salátů, ale i samostatně jako lehká večeře.

  • 300 g ředkviček
  • 1 citron
  • 50 ml olivového oleje
  • hrst čerstvého tymiánu
  • hrst čerstvé máty
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • cottage nebo měkký tvaroh k podávání
  • Ředkvičky opláchněte, nechte důkladně okapat a podle velikosti rozkrájejte na půlky nebo čtvrtky. Nasypte je do misky, vymačkejte na ně citronovou šťávu a zalijte je olivovým olejem.
  • Osolte, opepřete a takto připravenou směs nasypte na plech či pekáč vyložený pečicím papírem.
  • Plech vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte zhruba čtvrt hodiny, než ředkvičky krásně změknou.
  • Před podáváním je posypte nasekanými bylinkami a můžete servírovat rovnou na pekáči spolu s mističkou tvarohu nebo sýru cottage.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář