Jak vybrat a skladovat květák

27. srpen 2025 | 07.40 |
blog › 
Jak vybrat a skladovat květák

Květáku nesvědčí dlouhé skladování, proto buďte pozorní už při nákupu. Vybírejte pevně uzavřené sněhobílé hlávky bez žlutých a hnědých skvrn, které naznačují, že byl někde delší dobu nesprávně uložený. Přivoňte si k němu: květák nesmí nijak zapáchat! Zkontrolujte i spodní stranu růžice: čistý a ještě trochu vlhký čerstvý řez znamená, že květák můžete bez obav koupit. V přihrádce na zeleninu při teplotě kolem nuly vydrží dva tři dny. Uložte ho košťálem nahoru, ponechte mu alespoň nějaké listy a spotřebujte co nejdřív.

Pokud květák nestíháte uvařit čerstvý (nebo jste ho výhodně koupili či sklidili větší množství najednou), uložte ho do mrazničky:

  • Jak zamrazit květák? Hlávku rozeberte na menší růžičky a krátce povařte v osolené vodě s kapkou citronové šťávy, postačí 4–5 minut. Poté ho rychle zchlaďte ve studené vodě a nechte oschnout. Růžičky pak rozložte na tác a v jedné vrstvě vložte do mrazničky. Až zmrznou, sesypejte je do sáčku a dobře uzavřete. Takhle připravený vydrží květák v mrazničce asi půl roku.

Kvašený květák: chutná křupavá příloha

O prospěšnosti kvašené zeleniny jistě víte, kysané zelí ani rychlokvašky vám představovat nemusíme. Víte ale, že i kvašený květák je vitaminová bomba, a navíc vynikající křupavá příloha ke každému letnímu grilování? Hodit se vám bude menší kvasná nádoba, ale pokud ji nemáte, postačí vám i dvě skleněné lahve – jedna čtyřlitrová a jedna s objemem 0,7 l, která přesně pasuje do hrdla té velké.

Jak využít košťál a listy z květáku

Vnější tmavě zelené listy květáku se ke konzumaci příliš nehodí, zato košťál a vnitřní světlé listy, které těsně přiléhají k hlávce, rozhodně nevyhazujte!

  • Nejjednodušší způsob, jak je zužitkovat, je přidat je do vývarů. Hotový vývar z odřezků a natí dodá chuť dalším pokrmům: použijte ho na podlévání rizota, dušeného masa nebo třeba na zalití kuskusu.
  • Nastrouhaný košťál můžete přidat do různých placek a placiček a do základu krémových polévek.
  • Košťál nakrájený na tenké plátky či jemné hranolky přidejte do zeleninových směsí na čínu.

Dietní recepty z květáku

Obalovaný smažený květák stojí na vrcholu pyramidy nejoblíbenějších receptů, s hubnutím do plavek vám ale příliš nepomůže. Naštěstí existují i jiné chutné způsoby, jak ho zařadit do jídelníčku. V poslední době si mezi příznivci nízkosacharidové diety získala velkou popularitu třeba květáková rýže a různé květákové placičky bez mouky. A je možné z něj připravit i dietní verzi smažáku, low carb pizzu, a dokonce i halušky a steaky!

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář