28. srpen 2025 | 08.14 |
Chcete si článek přečíst?
Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Jak vypnout blokování reklamy?
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4

Vláčná tvarohová bábovka je klasikou české kuchyně v jemnějším kabátku. Díky tvarohu zůstává déle čerstvá, má nadýchanou strukturu a příjemnou chuť. Upečte ji a sledujte, jak rychle mizí z talíře.
Jak připravit vláčnou tvarohovou bábovku
Na těsto budete potřebovat: 250 g Hery, 1 hrnek moučkového cukru, 250 g měkkého tvarohu, 1 sáček kypřicího prášku, 1 sáček vanilkového cukru, 6 vajec a 1,5 hrnku polohrubé mouky. Dále: tuk na vymazání formy a hrubou mouku na vysypání formy.
Jak na to?
- Troubu předehřejte na 170 °C. Formu vymažte pečlivě máslem a vysypte moukou. Silikonové formy není třeba vymazávat ani vysypávat.
- Změklou Heru vyšlehejte s oběma cukry do husté pěny. Po jednom zašlehejte žloutky.
- Z bílků ušlehejte pevný sníh, který tvoří špičky.
- Do máslové pěny přidejte tvaroh, následně mouku smíchanou s kypřicím práškem a po částech sníh z bílků. Sníh vmíchávejte do těsta lehce, aby nekleslo.
- Těsto nalijte do připravené formy a vložte ji do vyhřáté trouby. Pečte na 170 °C zhruba 55 minut. Propečenost ke konci zkoušejte špejlí. Pokud zůstane po vpichu suchá, bábovka je upečena. Pokud na ní ulpívá těsto, bábovku ještě pečte.
- Upečenou bábovku vytáhněte z trouby, nechte 10–15 minut stát a pak ji z formy vyklopte a nechte zcela vychladnout.
-
Zpět na hlavní stranu blogu