Nadýchané dýňové lívance

16. září 2025 | 09.27 |
blog › 
Nadýchané dýňové lívance

S touto snídaní odstartujete dokonalý podzimní den

Tento jednoduchý recept na dýňové lívance, které jsou ideálním jídlem pro chladné podzimní dny, musíte vyzkoušet. Lívance voní a chutnají po dýni a doslova vás dostanou svou nadýchanou konzistencí, kterou si zamilují malí i velcí strávníci. Příprava vám nezabere více než 20 minut a výsledek je naprosto dokonalý!

  • Počet porcí: 4
  • Doba přípravy: 20 minut

Ingredience

  • 300 ml mléka
  • 225 g hladké mouky
  • 200 g pyré z dýně
  • 2 čerstvá vejce
  • 2 lžíce másla, rozpuštěného
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička cukru
  • olej na smažení
  • Postup přípravy

    1. V hluboké míse smíchejte mléko, vejce, dýňové pyré, prášek do pečiva a cukr.
    2. Vše promíchejte tyčovým mixérem, dokud nevznikne hladká směs.
    3. Do směsi postupně přidejte mouku a rozpuštěné máslo, důkladně promixujte, až vznikne hustější těsto.
    4. V pánvi s nepřilnavým povrchem zahřejte malé množství oleje.
    5. Pomocí lžíce tvořte na pánvi malé placky nebo použijte lívanečník a smažte dozlatova z obou stran, což trvá přibližně 5 minut celkově.
    6. Jak na dýňové pyré?

      Tímto způsobem získáte dýňové pyré, které je ideální pro přípravu dýňových lívanců nebo jiných dýňových receptů.

      1. Dýni omyjte pod tekoucí vodou, rozkrojte ji a odstraňte semínka.
      2. Semínka si můžete uchovat na další použití.
      3. Nakrájejte dýni na menší kusy a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem.
      4. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 25 až 30 minut, dokud dýně nezměkne.
      5. Po upečení nechte dýni mírně vychladnout, poté ji vložte do mixéru a rozmixujte na hladké pyré. Pokud se vám směs zdá příliš hustá, můžete přidat trochu vody, aby se lépe mixovala.

      Hotové pyré můžete použít ihned nebo ho uložit do vzduchotěsné nádoby a uchovat v lednici po několik dní. Pokud připravíte větší množství, je možné pyré zamrazit do menších porcí pro pozdější použití.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář