Švestek je letos dostatek. Můžete péct koláče, sušit je, zavařovat, dělat povidla, ale výbornou volbou je uchovat si toto ovoce třeba ve vlastní šťávě.
Švestky jsou o něco méně populárnější než jablka, ale vaše trávicí soustava je miluje. Mají vaše švestky bílý povlak? Někdy se mu říká "voskový květ". Tento povlak není škodlivý, ale naopak chrání ovoce před ztrátou vody a plísněmi. Přispívá i k lepší chuti. Kromě jiného obsahuje alkohol. Po sklizení už švestky nebudou sladčí. Jestliže nejsou měkké, nechte několik dnů na lince. Pokud jsou zralé, dejte je do lednice, kde by měly vydržet několik dnů.
Ke konzervování nepotřebujete žádný přidaný cukr. O sladkost se ale bát nemusíte. Švestky totiž mají skvělou sladkokyselou chuť, navíc se takto připravené nekazí a vydrží skutečně dlouho. Připravte si švestky tak, jak to dělaly babičky. Využívaly totiž přirozené šťávy ovoce. Nyní si tato metoda opět získává stále větší popularitu. Švestky mají nízký glykemický index. Protože jsou bez přidaného cukru, ale s přirozeným vysokým podílem vlákniny, hodí se nejen pro ty, kteří chtějí zhubnout, ale i pro diabetiky. Ušetřete za cukr a pusťte se do toho
Švestky dobře omyjte, nahnilé a nabodané ovoce dejte bokem. Zdravé pevné a dobře zralé kusy rozkrojte na poloviny a odpeckujte je. Připravte si dokonale čisté zavařovací sklenice a víčka. Do sklenic narovnejte švestky řeznou plochou dolů. Ve sklenicích by mělo zůstat místo na puštěnou šťávu, proto s tím počítejte. Vrchní část sklenic utřete do sucha a sklenice zavíčkujte. Sklenice sterilizujte 25 minut při 85 °C. Karel Půhoný ve své knize o konzervování uvádí, že pro zvýraznění vůně je možné přidat na 1litrovou sklenici lžičku rumu.
Jak uvádí portál Healthline.com, švestky obsahují vitaminy A, C, B a K, dále draslík, měď a magnézium, mají taky hodně vlákniny a jen málo kalorií. Švestky čerstvé i sušené jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají mírnit záněty v těle a chránit buňky před poškozením volnými radikály. Podle knihy Ovoce a zelenina jako lék nám konzumace švestek může velmi prospívat. Vitaminy a minerály v nich obsažené pomáhají posilovat nervy a tak nás činí odolnějšími vůči stresu, chrání srdce a imunitní systém a zlepšují schopnost soustředění. Dále švestky díky vláknině čistí střeva, pomáhají při zácpě a zároveň jsou výhodné na hubnutí. Podle údajů z webu Kaloricketabulky.cz mají čerstvé švestky ve 100 g pouze 199 kJ. Hodí se tak jako skvělá, sladká a šťavnatá svačinka při redukčním režimu a také v jídelníčku diabetiků. Vláknina obsažená ve švestkách totiž zpomaluje rychlost, s jakou tělo po jídle vstřebává sacharidy, což způsobuje, že hladina cukru v krvi stoupá postupně, a ne prudce.