Ať už rajčata řadíte mezi zeleninu, či ovoce, v každém případě jsou surovinou výživnou a velmi chutnou. Byla by tak škoda je opravdu do posledního kousku nezpracovat. Místo toho, abyste z nich připravovali klasický kečup či protlak, můžete z nich vytvořit něco originálnějšího – rajčatovou omáčku. Zároveň si tak do budoucna ušetříte spoustu času. Tuto omáčku totiž stačí snadno rozehřát a dát na těstoviny, kroupy, rýži či jako dip například ke kapustovým závitkům. Tak jako tak si za její pomoci vytvoříte rychlou a zároveň výživnou večeři. Jak na to?
Recept je poměrně snadný. Z toho našeho byste navíc měli vyrobit asi tři sklenice o objemu 250 ml. Začněte s dvěma kily rajčat. Ta očistěte a odstraňte veškeré zelené části. Pokud vyberete rajčata správně zralá, nemusíte je ani spařovat. Hmotu osolte a vařte na velmi mírném plamenu asi hodinu. Část se tímto způsobem odpaří. Dále přidejte asi šest prolisovaných stroužků česneku a koření ve formě oregana, bazalky a pepře. Také přilejte asi čtvrtinu hrníčku olivového oleje. Vše nechte ještě zhruba hodinu velmi pomalu dusit. Nezapomeňte směs míchat. Dochuťte a ještě horkou omáčku přelejte do sterilizovaných sklenic.