Bezlepkový švestkový koláč

25. září 2025 | 08.25 |
blog › 
Bezlepkový švestkový koláč

Švestkový koláč z drobenkového těsta

Těsto na formu o průměru 26 cm

  • 3 ks vejce
  • 60 g másla
  • 120 g kukuřičné mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 200 g zakysané smetany
  • 12 ks švestek
  •  Na vysypání formy
    • 1 hrudka másla
    • 1 lžíce hrubé mouky
    • Všechny suroviny vyndejte z lednice a nechte je ohřát na pokojovou teplotu. Pokud máte přírodní vanilkový extrakt a cukr, tím lépe pro vás. Mletou vanilku získáte jednoduše. Schovejte si nějaký starý mlýnek na koření, nakrájejte vanilkový lusk na malé kousky a v případě potřeby při jakémkoliv pečení prostě trochu vanilky namelte. Je to mnohem lepší, než umělý vanilínový extrakt nebo cukr, a i na chuti a vůni to bude znát
    • Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na čtvrtiny. Formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte kouskem másla a vysypte moukou. Troubu zapněte na 175 stupňů.
      Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Pak postupně přidávejte vejce, vždy je šlehejte asi minutu či dvě.Pokud by vejce byla studená, právě vyndaná z lednice, máslo se vám zpět srazí, takže pozor na to! Do vzniklého základu na těsto všlehejte vanilkový extrakt a nakonec na střídačku přidávejte i zakysanou smetanu a mouku prosátou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta opatrně vmíchejte pokrájené švestky.
      Těsto nalijte do připravené formy, navrch namelte ještě trochu vanilky (nebo posypte vanilkovým, ne vanilínovým! cukrem) a pečte asi 25 minut dozlatova.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář