25. září 2025 | 08.25 |
Chcete si článek přečíst?
Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Jak vypnout blokování reklamy?
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4

Těsto na formu o průměru 26 cm
- 3 ks vejce
- 60 g másla
- 120 g kukuřičné mouky
- 120 g cukru krupice
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 g zakysané smetany
- 12 ks švestek
- Na vysypání formy
- 1 hrudka másla
- 1 lžíce hrubé mouky
-
Všechny suroviny vyndejte z lednice a nechte je ohřát na pokojovou teplotu. Pokud máte přírodní vanilkový extrakt a cukr, tím lépe pro vás. Mletou vanilku získáte jednoduše. Schovejte si nějaký starý mlýnek na koření, nakrájejte vanilkový lusk na malé kousky a v případě potřeby při jakémkoliv pečení prostě trochu vanilky namelte. Je to mnohem lepší, než umělý vanilínový extrakt nebo cukr, a i na chuti a vůni to bude znát
-
Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na čtvrtiny. Formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte kouskem másla a vysypte moukou. Troubu zapněte na 175 stupňů.
Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Pak postupně přidávejte vejce, vždy je šlehejte asi minutu či dvě.Pokud by vejce byla studená, právě vyndaná z lednice, máslo se vám zpět srazí, takže pozor na to! Do vzniklého základu na těsto všlehejte vanilkový extrakt a nakonec na střídačku přidávejte i zakysanou smetanu a mouku prosátou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta opatrně vmíchejte pokrájené švestky.
Těsto nalijte do připravené formy, navrch namelte ještě trochu vanilky (nebo posypte vanilkovým, ne vanilínovým! cukrem) a pečte asi 25 minut dozlatova.
Zpět na hlavní stranu blogu