16. říjen 2025 | 07.46 |
Chcete si článek přečíst?
Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Jak vypnout blokování reklamy?
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4

Noky
- 1/2 kg dýně
- 1 lžička soli
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžička sušeného česneku
Omáčka
- 50 g másla
- 1 snítka čerstvé šalvěje
- 1 hrst parmazánu
- 2 hrsti čerstvé rukoly
Z dýně vydlabejte semínka a buď ji jako ve videu upečte zabalenou v alobalu v celku (trvá to asi 30 minut), nebo ji nakrájejte na kostky, pokropte vodou a upečte tak (to trvá o něco méně). Z upečené dýně pak lžící snadno vydlabete změklou dužinu, kostičky budou ale potřeba rozmixovat.
K dužině přidejte asi 1,5 hrnku mouky, lžičku soli a sušený česnek nebo špetku muškátového oříšku. Rukama zpracujte na hladké těsto. Nezapomeňte, že čím méně mouky přidáte, tím nadýchanější noky budou.
Na pomoučené ploše pak z těsta vytvarujte asi 2 cm tlusté hady, které nožem krájejte na nočky. Vidličkou nebo rádýlkem na nich můžete ještě udělat typické vroubky.
Noky vařte v osolené vroucí vodě jen do momentu, kdy všechny vyplavou napovrch.
Zpět na hlavní stranu blogu