Domácí dýňové noky se šalvějovým máslem a sýrem

16. říjen 2025 | 07.46 |
blog › 
Domácí dýňové noky se šalvějovým máslem a sýrem

Domácí dýňové noky se šalvějovým máslem a sýrem - Proženy.cz

Noky

  • 1/2 kg dýně
  • 1 lžička soli
  • 2 hrnky hladké mouky
    1
  • 1 lžička sušeného česneku
Omáčka
  • 50 g másla
    7
  • 1 snítka čerstvé šalvěje
  • 1 hrst parmazánu
    7
  • 2 hrsti čerstvé rukoly

Z dýně vydlabejte semínka a buď ji jako ve videu upečte zabalenou v alobalu v celku (trvá to asi 30 minut), nebo ji nakrájejte na kostky, pokropte vodou a upečte tak (to trvá o něco méně). Z upečené dýně pak lžící snadno vydlabete změklou dužinu, kostičky budou ale potřeba rozmixovat.
K dužině přidejte asi 1,5 hrnku mouky, lžičku soli a sušený česnek nebo špetku muškátového oříšku. Rukama zpracujte na hladké těsto. Nezapomeňte, že čím méně mouky přidáte, tím nadýchanější noky budou.
Na pomoučené ploše pak z těsta vytvarujte asi 2 cm tlusté hady, které nožem krájejte na nočky. Vidličkou nebo rádýlkem na nich můžete ještě udělat typické vroubky.
Noky vařte v osolené vroucí vodě jen do momentu, kdy všechny vyplavou napovrch.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář