Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Česnek (Allium sativum) je aromatická rostlina z čeledi cibulovitých, kterou můžete konzumovat syrovou, vařenou nebo i ve formě doplňku stravy. Česnek obsahuje několik fytochemikálií (= přírodních rostlinných látek), které mohou pozitivně ovlivňovat kardiovaskulární zdraví a bojovat se záněty v těle. A nejen to – účinky česneku jsou četné a dalekosáhlé.
Studie už dlouhodobě naznačují, že česnek má schopnost podpořit imunitní/..., což je klíčové zejména v obdobích, kdy je tělo vystaveno vyššímu riziku infekcí. Pravidelná konzumace česneku může vést ke zvýšené produkci bílých krvinek, které jsou zásadní v boji proti nemocem. Ne nadarmo se o česneku mluví jako o přírodním antibiotiku.
Tip: Chřipce a imunitě celkově se v naší poradně věnujeme dost. Přečtěte si tyto články a vyhněte se nemocem!
Jste připraveni n/... Česnek vám s tím může pomoci!
Dalším významným přínosem je schopnost česneku snižovat krevní tlak. Lidé, kteří trpí hypertenzí, mohou díky pravidelné konzumaci česneku zaznamenat zlepšení svého stavu. Je tomu tak proto, že česnek dokáže rozšiřovat cévy a zlepšovat krevní oběh.
V neposlední řadě se česnek spojuje s celkovým zlepšením kardiovaskulárního zdraví. Jeho schopnost snižovat hladinu cholesterolu a zamezovat tvorbě krevních sraženin může vést ke snížení rizika srdečních onemocnění.
Výzkum ukazuje, že lidé, kteří pravidelně zařazují česnek do svého jídelníčku, mají nižší hladinu "špatného" LDL cholesterolu, přičemž doplňky stravy s česnekem by měly zvládnout snížit také celkovou hladinu cholesterolu.
Vitamínů a minerálních látek česnek tolik nemá. O to bohatší je na látky s antioxidačním účinkem. Česnek obsahuje hojné množství sloučenin síry, které mají silné antioxidační vlastnosti. Tyto sloučeniny, včetně allicinu, jsou odpovědné za charakteristickou vůni česneku i jeho účinky na zdraví. Antioxidační vlastnosti česneku mohou pomoci snížit oxidační stres v těle, což má za následek snížení rizika vzniku chronických onemocnění.
Dále se česnek spojuje s nižším rizikem vzniku rakoviny tlustého/... a žaludku.
Dobrá zpráva je, že většina lidí může bez problémů česnek konzumovat a těšit se z jeho zdravotních přínosů – pokud se přenesou přes jeho charakteristický zápach. Pár omezení však má.
Konzumace česneku může způsobit tzv. "česnekový dech" a tělesný zápach, který je nejvýraznější po konzumaci syrového česneku. Tyto vedlejší účinky se často uvádí i jako nežádoucí účinky v klinických studiích. Některé formy doplňků (např. extrakt z česneku) se dnes navrhují tak, aby se tento zápach minimalizoval.
Jako doplněk stravy (případně jako potravina ve vysokém množství) se nedoporučuje osobám užívající léčiva proti srážení krve jako Warfarin. Česnek totiž může dále pomáhat s ředěním krve.
Ve vzácných případech může česnek způsobit alergickou reakci, která se projeví zarudnutím pokožky nebo zažívacími potížemi.
Větší množství česneku může způsobit podráždění trávicího systému a přehnaná konzumace může vést k nežádoucím účinkům, jako je pálení žáhy nebo nadýmání.
Pokud ale máte jakékoliv pochybnosti, vždy je lepší se poradit se svým praktickým lékařem.
Síra v česneku dokáže v těle aktivovat několik tzv. signálních cest, které se podílejí na antioxidačních, protisrážlivých a protizánětlivých mechanismech. To vysvětluje úlohu česneku v kardiovaskulárním zdraví.
Tyto látky také pravděpodobně regulují buněčný cyklus v rakovinných buňkách, čímž přispívá k potenciální roli česneku při snižování rizika rakoviny žaludku a tlustého střeva.