Nejjednodušší jablečný dezert

29. říjen 2025 | 08.23 |
blog › 
Nejjednodušší jablečný dezert

Sypaný jablečný koláč • Recepty jídla

Nejjednodušší jablečný dezert upečete raz dva z pár běžných surovin: Sypaný koláč je vláčný, voňavý a krásně křupe

Když potřebujete rychle upéct něco dobrého, sypaný koláč je sázkou na jistotu. Stačí pár běžných surovin a osvědčený princip. Žádné hnětení ani kynutí těsta, jen rychle promíchat a upéct. S voňavými jablky připravíte výbornou svačinu nebo dezert k odpolední kávě raz dva.

Jak připravit sypaný jablkový koláč

Na 1 koláč do formy o průměru 24 cm budete potřebovat: 160 g hrubé mouky, 160 g dětské krupičky, 200 g cukru krystal, 1 sáček kypřicího prášku, 1 kg jablek (očištěných a oloupaných), 1 hrst vlašských ořechů, 125 g másla, máslo na vymazání formy a strouhaný kokos na vysypání formy (nebo hrubou mouku či krupičku).
Jak na to? 

  1. Jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte na hrubém struhadle. Ořechy nasekejte nahrubo.
  2. Mouku, krupičku, cukr, kypřicí prášek důkladně promíchejte. 
  3. Formu vymažte máslem a vysypejte strouhaným kokosem. Pokud nemáte kokos, můžete formu vysypat hrubou moukou nebo dětskou krupičkou. Troubu předehřejte na 180 °C.
  4. Na dno formy nasypte 1/3 sypké směsi. Na sypkou směs navrstvěte polovinu nastrouhaných jablek i se šťávou. Jablka posypejte nasekanými jádry vlašských ořechů.
  5. Tuto vrstvu zasypejte druhou třetinou sypké směsi.
  6. Na ni navrstvěte druhou polovinu jablek. Pokud máte, tak ještě jablka posypejte ořechy. Na jablka následně dejte poslední třetinu sypké směsi.
  7. Povrch poklaďte plátky másla a koláč pečte ve vyhřáté troubě 30–45 minut dozlatova. Nechte vychladnout a koláč nakrájejte.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář